Republika obnoví víza pro Kubu, Kambodžu a KLDR

- Vláda rozhodla, že Česká republika obnoví vízovou povinnost pro Kubu, Kambodžu a Korejskou lidově demokratickou republiku. "Pokud jde o další země, především Rusko a Bělorusko, tam se vláda dohodla, že v této fázi tyto dohody o bezvízovém styku vypovězeny nebudou," řekl vládní mluvčí Libor Rouček.
Vláda měla rozhodnout o znovuzavedení víz nejen pro Rusko a Bělorusko, ale i pro Čínu. Premiér Miloš Zeman vysvětlil, že vláda neobnovila víza pro tyto země, neboť by to mohlo nepříznivě ovlivnit vzájemné obchodní vztahy.

V případě Kambodže a KLDR budou podle rozhodnutí vlády víza zavedena jen pro držitele diplomatických, služebních a zvláštních pasů.

Vláda bude podle premiéra Zemana dále usilovat o obnovení vízové povinnosti pro Ukrajinu. "Podle některých odhadů by zavedení těchto opatření mohlo mít brzdící vliv na růst nezaměstnanosti až do výše 0,5 procenta," uvedl premiér v narážce na nelegální pracovní síly, které v České republice zejména ukrajinští občané představují. Podle Roučka bude vláda o vízech pro Ukrajinu jednat ještě tento měsíc.

V České republice pobývalo podle údajů cizinecké policie koncem minulého roku 220 tisíc cizinců s povolením k pobytu, z toho téměř čtvrtinu, tvořili občané Ukrajiny. Počet cizinců, kteří zde byli nelegálně, odhadnout nelze. Pracovní povolení mělo ke konci prosince 1998 bezmála padesát tisíc cizinců, z toho devatenáct tisíc Ukrajinců.

Obnovení vízové povinnosti pro některé státy vyžaduje i sladění české vízové politiky s Evropskou unií. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva už dříve předpokládal, že do konce roku vláda schválí obnovení vízové povinnosti pro státy bývalého SSSR, například Gruzii, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Turkmenistán nebo Tádžikistán.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video