Dopravní policie s umístěním LED obrazovky (vpravo nahoře) nesouhlasila, protože na křižovatce řidiči často bourají. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústí povolilo LED obrazovku u křižovatky, ministerstvo je chce zakázat

  • 8
Ústecký magistrát povolil postavit přímo nad frekventovanou kruhovou křižovatkou obří reklamní LED obrazovku. Blikající billboard na takovém místě je přitom podle odborníků na silniční provoz nebezpečný a nesouhlasila s ním ani dopravní policie. Ministerstvo dopravy připravuje zákaz v zákoně.

"Z hlediska bezpečnosti silničního provozu je to problém. Reklama je vidět z dálky, spatříte ji už u fotbalového stadionu," říká o obrazovce Jan Pechout z ústecké pobočky BESIP. Nebezpečné je to podle něj to, že pohyblivá reklama přitahuje oči řidičů mnohem víc než obvyklý billboard.

Obrazovka se objevila zhruba před měsícem na křižovatce známé jako Rondel ve čtvrti Bukov. Sbíhají se v ní hlavní tahy z centra města, čtvrti Severní Terasa a výpadovka na Teplice a k dálnici D8. Přestože má křižovatka kruhový tvar, neplatí na ní přednost jako na kruhovém objezdu, což mimoústecké řidiče často mate.

Umístění obrazovky na tomto místě schválil stavební odbor ústeckého magistrátu. "Obrazovka byla řádně povolena a má i dopravně-psychologický posudek," uvedl mluvčí magistrátu Karel Rouč.

Vtip je v tom, že posudky nejsou pro rozhodnutí stavebního odboru závazné a úředníci k nim nemusejí přihlédnout. A to je právě tento případ.

"S umístěním billboardu jsme nesouhlasili. Je to nehodové místo," řekl šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek. 

Reklama navíc dostala povolení těsně před tím, než v září začala platit novela silničního zákona. Podle té už nelze u silnice I. třídy, která přes Rondel prochází, povolit vůbec žádný billboard.

Ministerstvo dopravy chce obrazovky u silnic zakázat zákonem

O tom, jestli se obrazovka u křižovatky objeví, rozhodovaly detaily. Reklama totiž nesmí být v takzvaném ochranném pásmu, které je 50 metrů pro silnice I. třídy a 15 metrů pro silnice II. a III. třídy.

Ochranné pásmo ovšem neplatí pro souvisle zastavěná území. Přímo u Rondelu je sice jen dům s blikající reklamou, zákon ale souvisle zastavěné území definuje tak, že na něm stojí pět a více budov odlišných vlastníků a spojnice mezi jednotlivými domy není delší než 75 metrů.

"Onen dům, na němž reklamy visí, má č.p. 750, sousední dům 633, Bauhaus 784. Ve vzdálenosti do 75 metrů od těchto domů se dle měření nachází i č.p. 643 a od č.p. 633 i č.p. 518 a následně další navazující," vypočítává vedoucí oddělení silničního správního úřadu Ministerstva dopravy Ján Skovajsa.

Jinými slovy, místo splňuje definici zastavěného území a ochranné pásmo pro reklamu u silnice se tak na něj nevztahuje.

V opačném případě by o obrazovce rozhodoval krajský úřad, který by zřejmě tak vstřícný jako magistrát nebyl. "Z mého pohledu by tam reklama být neměla," řekl alespoň Jiří Bárta z odboru dopravy krajského úřadu.

Ministerstvo dopravy se snaží blikající reklamu od silnic dostat. Skovajsa poznamenal, že by LED obrazovky bylo možné vymýtit změnou zákona o regulaci reklamy. "Tu se pokusíme ve spolupráci s BESIP iniciovat," řekl Skovajsa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video