Nejvíce znečištěné je ovzduší v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Ilustrační foto.

Nejvíce znečištěné je ovzduší v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Registr odhalil oblasti se znečištěným ovzduším. Podívejte se na svůj kraj

  • 9
Mezi oblasti nejvíce zasažené úniky znečišťujících látek patří už tradičně Moravskoslezský a Ústecký kraj. Nejčastěji firmy hlásí únik amoniaku. Vyplývá to z aktualizovaných údajů takzvaného integrovaného registru znečišťování, které zveřejnilo ministerstvo životního prostředí.

Do integrovaného registru musí nahlašovat informace o znečištění každá firma, která vypustí větší množství chemických látek, než stanovuje zákon. Veřejnost má tak možnost sledovat míru znečištění ve svém okolí.

Z aktuálních údajů vyplývá, že ovzduší nejvíc znečistil oxid uhličitý. Jeho úniky nahlásilo osmdesát provozoven, nejčastěji elektráren. Celkem ho loni vypustily 86,3 milionu tun, předloni bylo nahlášeno o čtyři miliony tun méně.

"Osm z deseti předních znečišťovatelů zvýšilo emise skleníkových plynů, což znamená, že opatření, která mají emise těchto látek u velkých zdrojů znečištění snižovat, se zatím míjejí účinkem anebo jsou slabá," řekl Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Podle provozované činnosti jsou nejpočetněji zastoupeny zemědělské podniky, které ohlašují většinou pouze úniky amoniaku do ovzduší. Amoniak je také nejčastěji ohlašovanou látkou, byl ohlášen celkem 555 provozovnami.

V odpadech bylo hlášeno nejvíc olovnatých látek, a to 10 500 tun od 157 podniků, je to o tisíc tun méně než loni. Vody nejvíc znečišťují dusíkaté látky, vypuštěné rtuti do vod ubylo loni oproti roku 2006 o 46 kilogramů. Provozovny nahlásily 145 kilogramů jejích sloučenin.

Integrovaný registr zahrnuje data od roku 2004, od letošního roku se mění jeho obsah, a to v návaznosti na vznikající jednotný registr EU.

Seznam látek, o nichž musí firmy podávat informace, se rozšíří ze 72 na 93. Podle nových pravidel měly firmy nahlásit množství znečišťujících látek vypuštěných za loňský rok do konce března. Data za rok 2007 musí Česko předat Evropské komisi nejpozději příští rok.

. Největší zdroje úniků karcinogenních a potenciálně karcinogenních látek

1.  DEZA, a.s. - Valašské Meziříčí 
2.  SPOLANA, a.s. - Neratovice 
3.  IVAX Pharmaceuticals, s.r.o. - Opava 
4.  ArcelorMittal Ostrava, a.s. - Ostrava   
5.  Kurt O. John, s.r.o. - Březůvky   
6.  JITONA, a.s. - Rousínov  
7.  ROCKWOOL, a.s. - Bohumín  
8.  Nova Mosilana, a.s. - Brno   
9.  HOBAS CZ, s.r.o.- Uherské Hradiště   
10. PUR-PLASTICS, s.r.o. - Otrokovice

zdroj: Arnika


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video