Členové přípravného výboru referenda slaví vítězství. Na snímku vlevo Martin Marek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Obchoďák Corso v Plzni nechceme, řekli voliči jasně v referendu

  • 243
Chceme, aby město zabránilo výstavbě obchodního komplexu Corso v Plzni. Tak se v referendu vyslovili Plzeňané. Historicky prvního plebiscitu se zúčastnilo více než 41 procent voličů a odpověď ANO zvolilo 27 procent oprávněných voličů. Referendum tedy splňuje zákonné podmínky a jeho výsledek je pro město závazný.

Souhlasíte s tím, aby město Plzeň podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest?

Na tuto otázku v referendu během pátku a soboty odpovídalo 55 187 lidí. Odevzdali 54 490 platných hlasů, 35 543 voličů, tedy zhruba 64 procent zúčastněných, zaškrtlo odpověď ANO. Možnost NE zvolilo 18 744 lidí. Plebiscitu se zúčastnilo více než 41 procent oprávněných voličů.

Členové přípravného výboru referenda, kteří vyzývali občany, aby hlasovali proti výstavbě, čekali na výsledky referenda v plzeňské čajovně Seraf a teď slaví úspěch. Po oznámení oficiálních výsledků tam zavládla obrovská radost. Otevíraly se lahve sektu a všichni si připíjeli.

"Je to důležitá událost, která ukázala, že i v tak velkém městě, jako je Plzeň, je možné uspořádat platné referendum. Teď by měl magistrát hlavně respektovat závazné stanovisko občanů města, které má vyšší právní sílu než rozhodnutí zastupitelů. Magistrát by měl přijmout regulační plán a změnit územní plán města a zabránit stavbě. Měl by také vypovědět nájemní smlouvu na městské pozemky (ty, které jsou na okraji plochy, jež koupil investor plánované stavby, tedy společnost Amádeus pozn. red.)," uvedl člen přípravného výboru referenda Martin Marek krátce po oznámení výsledku referenda.

Město nyní začne bezodkladně jednat, říká primátor

Připustil také, že se nyní může některý z účastníků referenda obrátit na soud, pokud jej bude chtít zpochybnit. "My si však nejsme vědomi žádných pochybení, která by hlasování zneplatnila," podotkl Marek.

Primátor města Martin Baxa považuje za úspěch už jen samotné konání plebiscitu. "Jsem rád, že se do diskuze o podobě města a veřejného prostoru zapojilo tak velké množství občanů a považuji to za krok správným směrem. Vypsání referenda jsem v podobě, v jaké se konalo, vždy podporoval. Město Plzeň nyní začne na základě jeho výsledků bezodkladně konat, přestože nelze zastírat, že to městskému rozpočtu může přinést nemalé náklady. Občan promluvil a město se tím bude řídit,“ reagoval primátor Baxa.

Výsledek referenda je pro město závazný, proto bude muset učinit taková opatření, aby výstavbě obchodního komplexu zabránilo. "Postupné kroky, které nás nyní čekají, jsme prezentovali v rámci informační kampaně před referendem, ať už je to odkoupení předmětných pozemků od investora, změna regulačních podmínek nebo změna územního plánu," uvedl primátor.

K platnosti rozhodnutí bylo třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných voličů. Pro závazný výsledek referenda bylo navíc nezbytné, aby se pro jednu z variant vyslovila nadpoloviční většina zúčastněných voličů a aby tato většina zároveň činila alespoň 25 procent oprávněných voličů zapsaných v seznamech.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video