Ředitel zoo krotil jedovaté kobry

  • 22
Vzrušující chvilky zažila v sobotu jihlavská zoo. Ujala se balíčku, který skrýval velmi aktivní a nervózní čtveřici vzácných kober z Indonésie. Česká inspekce životního prostředí je v pátek zabavila na letišti v Ruzyni. Jed dokážou vystříknout až do vzdálenosti několika metrů.

"Tato schopnost je u asijských kober ojedinělá. Mají ji především některé druhy kober afrických. Je to jejich obranná reakce," vysvětlil ředitel zoo a významný český herpetolog Vladislav Jiroušek.

O nejedovaté hady ze zásilky se postarala pražská zoo. Kobry však z bezpečnostních důvodů odmítla a oslovila jihlavskou zoo. Tu totiž ministerstvo životního prostředí určilo jako záchranné centrum CITES pro jedovaté hady.

Jihlavská zoo je u nás jediná, která jedovaté hady chová. "Pokud kobry nepřevezmete, musíme je utratit," vzkázali z Prahy. V sobotu je tedy Vladislav Jiroušek, který jako jediný ze zoo může s jedovatými hady manipulovat, přivezl.

Kobry byly ve dvojitých sáčcích a již jejich vyjmutí bylo nebezpečné. Následovaly doslova sprchy jedu, který stékal po skle terária. Přestože Jirouška chránil štít, ulpělo na jeho ruce několik kapek, které způsobily okamžité pálení.

"Při zásahu do oka by dotyčný mohl i oslepnout. Nebezpečné je i to, když se jed dostane do nějaké oděrky. Samozřejmě by následovala celková intoxikace," upozornil Jiroušek.

Druh kobry Naja Sputatrix je v Česku ojedinělý. Nemá ani český název. Vývoz takového druhu musí vždy podléhat přísnému schválení. Ředitel věří, že se kobry časem zklidní a obohatí expozici plazů v jihlavské zoo.

"Jsou teď hodně protivné. Musí si zvyknout. Vždyť jsou také odchycené přímo v přírodě," dodal. Kobry jsou zatím umístěny v karanténní místnosti zoo, kam nemají návštěvníci přístup.

V minulosti se jihlavská zoo ujala již pašovaných drápkatých opiček a outloně.

Ředitel jihlavské zoo Vladislav Jiroušek s nově přivezenými jedovatými kobrami. (4. dubna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video