Jen Středočeský kraj zaplatí podle Davida Ratha za pacienty zhruba 80 milionů korun. Ilustrační foto

Jen Středočeský kraj zaplatí podle Davida Ratha za pacienty zhruba 80 milionů korun. Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rathem slíbené odpouštění poplatků obchází zákon, míní ministerstvo

  • 143
Sociální demokraté přilákali voliče mimo jiné slibem, že po vítězství v krajských volbách odpustí regulační poplatky pacientům krajských nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví ale varuje před možnou protizákonností a narušením systému zdravotní péče.

Na odpuštění poplatků lákal zejména středočeský socialistický lídr a bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Po vyhraných volbách chce dostát svému slovu a vybírání poplatků chce výrazně omezit už od příštího roku. Za pacienty by platil kraj.

"Předpokládáme, že i ostatní nemocnice ze strachu, aby nepřišly o pacienty, relativně brzy přestanou vybírat poplatky. Pokud by přišly o pacienty, došlo by i k poklesu příjmů od pojišťoven," řekl iDNES.cz David Rath.

Zda nemocnice k tomuto kroku přistoupí, není zatím jasné. "Je to velmi předčasná otázka. Zrušení poplatků v krajských nemocnicích je stále ve stadiu řešení," sdělila iDNES.cz Vlasta Dolejšová, mluvčí berounské nemocnice, která pod kraj nespadá.

Pokud by se poplatky přestaly platit jen v některých nemocnicích, pacienti by se s největší pravděpodobností přesunuli právě do nich. Podle ministerstva zdravotnictví by to mohlo vést k ohrožení soukromého zdravotního sektoru - soukromých ambulantních lékařů, některých nemocnic i lékáren.

Obměním vedení krajských nemocnic, slíbil budoucí hejtman Rath

Podle ministerstva zdravotnictví je odpuštění poplatků sporné a především právně problematické. "Zákon říká, že poplatky se mají platit a má je platit občan. Pokud je někdo bude platit za něj, obchází zákon. Pokud to bude uvedené jako dar, měl by ho zdanit," nastínil iDNES.cz možné problémy mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Navíc by se mohlo zrušení regulace odrazit i na tom, že se lidé začnou chovat plýtvavě, uvedl Cikrt.

Rath: 80 milionů není problém
Ve Středočeském kraji by se opatření týkalo pěti nemocnic: v Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami, Benešově a Kladně. Ročně by bylo třeba z rozpočtu vyčlenit 80 milionů korun. "Tyto změny se ale plánují ve všech regionech," informoval Rath.

Křištálová lupa Podle Ratha by odpouštění poplatků mohlo probíhat tak, že nemocnice by souhrnně za určité období posílaly kraji k proplacení fakturu za poplatky svých pacientů.

Sehnat peníze by neměl být podle odhadů sociální demokracie problém. "Minulý (středočeský) rozpočet skončil přebytkem 800 milionů korun," řekl Rath. Podle něj ale tuto částku současný hejtman Bendl "přerozdělil". "Současná krajská vláda si s rozpočtem dělala hodně, co chtěla," tvrdí Rath. Veškeré financování bude podle něj třeba prošetřit.

Právě nad finanční stránkou se ministerstvo pozastavuje. "I když to tak nevypadá, (David Rath) peníze někde bude muset vzít. Jestli si myslí, že najde nějaké rezervy a že se tam kradlo, to jsou jenom řeči. Peníze jen tak mít nebude a zřejmě je bude muset vzít ze škol nebo dalších oblastí," nastínil iDNES.cz mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video