Setkání šéfa PRO Jindřicha Rajchla a slovenského premiéra Roberta Fica.

Setkání šéfa PRO Jindřicha Rajchla a slovenského premiéra Roberta Fica. | foto: PRO

Vážíme si vás, vždy budete vítán, psal Rajchl Ficovi. Diplomacie to nekomentuje

  • 155
Šéf českého mimoparlamentního uskupení PRO Jindřich Rajchl se v úterý sešel se slovenským premiérem Robertem Ficem. Na schůzce mu Rajchl společně s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem předal dopis, který měl údajně obsahovat 19 tisíc podpisů na podporu česko-slovenských vztahů. Ministerstvo zahraničí záležitost nechalo bez komentáře.

Znění dopisu uskupení zveřejnilo již v březnu. „Obracíme se na vás jako občané České republiky, abychom vyjádřili náš kategorický nesouhlas se stanoviskem českého premiéra Petra Fialy a jeho pětikoaliční vlády, na jehož základě došlo k rozhodnutí o okamžitém přerušení vládní konzultace mezi vládami našich zemí, a to s odkazem na rozdílné vnímání a postoje k rusko-ukrajinskému válečnému konfliktu a cesty vedoucí k jeho ukončení,“ stojí v dopise, který podepsal Hašek s Rajchlem a uskupení jej zveřejnilo 8. března.

Dále se v něm mimo jiné píše, že PRO je hluboce zklamáno postojem současné české vlády. „Považujeme jej za projev servility k těm mocnostem a organizacím, které si nepřejí co nejrychlejší ukončení ozbrojeného válečného konfliktu na Ukrajině a naopak hodlají i nadále zadlužovat svoje občany, své státy i celou EU miliardovými částkami určenými na nákup zbraní pro pokračování války namísto snahy o dosažení míru a zajištění bezpečnostních záruk pro celý region i kontinent,“ píše se dále.

Současně v dopise Rajchl zve Fica do Čech, na Moravu i do Slezska k „upřímné lidské debatě o aktuálních problémech Slováků i Čechů“. „Vážíme si vás jako státníka, jenž vystupuje důsledně na obranu národních zájmů vlastního státu i jeho občanů, nebojí se pojmenovat jasně a bez přehnané politické korektnosti, jakož i klady a zápory současné evropské i globální politiky,“ dodává v dopise, který v elektronické podobě podepsalo zhruba 15,5 tisíce lidí.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake schůzku nijak nekomentoval. „Necháváme to bez komentáře. Nijak se nás to netýká,“ uvedl.

Dopis a petici pro slovenského premiéra si také připravila iniciativa Dárek pro Putina.

Sám Rajchl v úterý večer na Facebooku napsal, že předal v rámci oficiální návštěvy na slovenském Úřadu vlády otevřený dopis občanů České republiky obsahující jasnou podporu česko-slovenských vztahů.

„Podpis všech z vás, kteří jste se k našemu dopisu připojili, tak už nyní dlí v rukách slovenského premiéra,“ chlubil se dále Rajchl s tím, že jim slovenský premiér věnoval přes hodinu času.

„Prohlubování vztahů bratrských národů“

„Velmi srdečně nás pozval na všechny oficiální akce pořádané hnutím Směr s tím, že bude usilovat o prohlubování vztahů našich dvou bratrských národů,“ doplnil a současně v příspěvku dodal:

„Nyní je však mou milou povinností především vyřídit pozdrav premiéra Slovenské republiky všem občanům naší země, kteří podporují myšlenku úzké spolupráce mezi našimi bratrskými státy.“

Rajchl se sešel s Ficem, přivezl mu dopis na podporu česko-slovenských vztahů

Vláda premiéra Petra Fialy v březnu rozhodla o pozastavení mezivládních konzultací kvůli postoji Ficovy vlády, která odmítá podporovat Ukrajinu čelící ruské invazi a má odlišný názor na příčiny a způsob ukončení války. Některé české opoziční strany tento krok kritizují a chtějí společná vládní jednání obnovit.

„Kroky politiků nesmí narušit jedinečné vztahy mezi našimi národy,“ napsala v úterý na facebooku ve zprávě o přijetí Rajchla Ficova strana Směr-SD. Dopis podle ní obsahuje 19 tisíc podpisů lidí, kteří podporují „dialog mezi našimi zeměmi“. V elektronickém dopise je však připojeno přes 15 tisíc podpisů, je však možné, že další přidali lidé ve fyzické podobě. Rajchlovo politické uskupení se v průzkumech pohybuje pod hranicí potřebnou pro vstup do české sněmovny.

„Bratia – máte úžasného premiéra“

Rajchl ještě na příspěvek strany reagoval v komentářích. „Utužování vztahů se Slovenskem a velmi úzká spolupráce našich zemí jsou základním pilířem programu naší strany PRO. Jsme přesvědčení, že budoucnost České a Slovenské republiky leží ve vybudování silného a suverénního středoevropského regionu, nikoliv v pozici bruselské kolonie, jež budou muset volit a dokonce i myslet, tak jak si eurobyrokraté představují,“ komentoval Rajchl příspěvek strany Směr-SD a současně dodal:

„A jedna věta na závěr, bratia – máte úžasného premiéra, na kterého byste měli být právem hrdí. Zvolili jste si nejlépe, jak jste mohli. Teď je řada na nás, abychom dokázali to samé a co nejdřív se k vám přidali.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video