Radnice se chce zbavit Ženských domovů

Smíchov - Radnice pátého pražského obvodu se chce budovy Ženských domovů na Smíchově co nejdříve zbavit. Radní Prahy 5 záměr objekt prodat doporučili zastupitelům ke schválení a z deseti zájemců o koupi domovů zbyli jen dva. Firma Akcent, která má objekt od radnice v dlouhodobém pronájmu nabízí 130 milionů. Druhá nabídka je 145 milionu od fyzické osoby Oldřicha Harabiše. Radnice nemá o budovu domovů žádný zájem a minulé vedení dokonce s firmou Akcent uzavřelo velmi nevýhodnou smlouvu podle které Akcent do letošního roku platil nájem formou investic do objektu.

Od začátku roku však platí jen dvoumilionový roční nájem a údržba je pouze na radnici. Domovy potřebují rozsáhlou rekonstrukci.

Někteří obyvatelé Ženských domovů mají podle ankety TVD strach o svou budoucnost. Ten je však podle místostarosty Prahy 5 Milana Jančíka zcela zbytečný. "My máme samozřejmě podmínky na zachování současných poměrů," říká Jančík. "To znamená, že policie a doktoři zůstanou v budově dlouho - několik let. A ženské mají dekret na byt, takže se nemusí ničeho obávat," dodává místostarosta.

Koupě Ženských domovů je podle radnice velmi lukrativní. Nový vlastník si přijde na slušnou částku peněz jen z pronájmu desítek kanceláří, restaurace i ordinací. Prodej Ženských domovů schválí zastupitelé Prahy 5 zřejmě až na březnovém zasedání. Jejich usnesení ale vzhledem k vysoké částce z prodeje objektu musí následně projednat ještě zastupitelstvo hlavního města.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video