Poslouchat Radio Wave přes mobil? Minulost.

Poslouchat Radio Wave přes mobil? Minulost. | foto: Český rozhlas 4

Radio Wave v analogu utichlo, nahradila ho stanice Praha

  • 11
Z nabídky FM stanic Českého rozhlasu o půlnoci zmizelo Radio Wave zaměřené na mladé se zájmem o alternativní hudbu. Stalo se tak na výzvu rozhlasové rady. Kdyby ředitel ČRo neuposlechl, hrozilo mu odvolání. Na frekvenci Radia Wave se překvapivě objevilo vysílání středněproudého ČRo2-Praha.

Po roce a půl existence veřejnoprávního rádia zaměřeného na mladé posluchače se vše vrací do stavu před lednem 2006. Radio Wave o půlnoci z neděle na pondělí přestalo vysílat analogově. Český rozhlas se tím odřízl od desítek tisíc posluchačů ve věku 15 až 35 let.

Radio Wave je nyní možné naladit pouze přes televizní set top box nebo internetové stránky stanice. Mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová sice tvrdí, že stanici řada lidí poslouchá i přes internet, ale o žádná konkrétní čísla se opřít nemůže. - čtěte Radio Wave bude od září digitální, připustila mluvčí rozhlasové rady

Na frekvenci 100,7 FM, kde bylo možné rádio ve středních Čechách naladit z vysílače Cukrák, od pěti hodin ráno vysílá stanice Praha, jejíž programová skladba a hudební dramaturgie má daleko k tomu, aby zaujala mladé posluchače.

"Během sporu ohledně stanice Radio Wave jsme několikrát komunikovali, že tento vysílač je spíše vhodný pro celoplošnou stanici, proto i jeho vyčlenění pro vysílání ČRo Region, Středočeský kraj bylo pouze dočasným řešením," sdělil iDNES.cz mluvčí Českého rozhlasu René Zavoral.

Z tiskové zprávy, kterou novinářům rozeslal předminulý týden, vyplývá, že posluchači Prahy v hlavním městě a okolí se nyní můžou těšit na zvýšenou kvalitu poslechu této stanice. V Praze přitom ČRo2-Praha už řadu let vysílá z frekvence 91,2, celkem má po celé republice na FM k dispozici dvacet šest vysílačů.

Proč ne jižní Morava? ptá se posluchač
Na analogové frekvenci Radia Wave původně vysílal ČRo-Region. Malá rozhlasová rada vedení veřejnoprávního rádia vyčítala, že po přeobsazení 100,7 FM přišli středočeští posluchači o signál Regionu, a žádala nápravu. Je proto velkým překvapením, že po přesunu Wave do digitálu se na jejím místě objevila Praha.

Podle René Zavorala se o žádné překvapení nejde, k posílení pokrytí středních Čech Regionem už došlo před časem a není tak nutné v tom pokračovat. "Po tom, co z Cukráku začalo vysílat studio Radio Wave, se generální ředitel rozhlasu Václav Kasík od počátku snažil zajistit lepší pokrytí Středočeského kraje právě vysílání ČRo Region," sdělil Zavoral iDNES.cz.

Přestože tento krok překvapil i Jana Potůčka z odborného serveru Digizone.cz, který se médii dlouhodobě zabývá, jedno vysvětlení nabízí. "Celoplošná Praha z Cukráku vysílala už před tím, než se z něj ozval Region. Je možné, že Rada zohlednila připomínku, že Cukrák pokrývá velkou část Prahy, do které vysílá regionální okruh Regina, takže dochází k dublování regionálního vysílání pro obyvatele Prahy," zamýšlí se Potůček.

Někteří posluchači v internetové diskusi ČRo2-Prahy ovšem upozorňují, že stanice nemá dobrý signál například na jižní Moravě. "Dvakrát jsem psal e-mail, ale ani jednou mi nedošlo sebemenší vyjádření. Přitom v našich končinách je Praha téměř neposlouchatelná. A nikomu to nevadí," zlobil se před pár dny posluchač Víťa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video