Premiér Mirek Topolánek

Premiér Mirek Topolánek | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Radar zdraví neohrozí, ujišťují Topolánek i nová studie

  • 135
Vláda vzala na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech radaru americké protiraketové obrany na obyvatele Brd, kde by podle plánů mělo zařízení stát. Premiér Mirek Topolánek po jednání médiím řekl, že lidé v okolí radaru nebudou vystaveni nebezpečnému záření.

"Zdravotní rizika jsou vyloučena," konstatoval Topolánek. Dokument zpracovala Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetické pole a záření. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že pokud se v Brdech postaví stejný radiolokátor, který je umístěný na ostrově Kwalein v Tichém oceánu, nebudou okolní obyvatelé vystaveni záření překračujícímu hodnoty stanovené v nařízení vlády.

O tom, že radar neohrozí zdraví obyvatel v Brdech, přesvědčovala i předběžná studie představená loni v srpnu armádním hygienikem. Podle ní ve vzdálenosti 800 metrů od radaru, tedy v ochranné zóně, splňuje stanice s velkou rezervou hygienické limity.

Odhad konce jednání je věštěním z křišťálové koule
Ministerstvo životního prostředí požaduje ještě záruky za likvidaci případných ekologických škod. "Jde nám o přihlášení se k odpovědnosti, nechceme, aby vznikl problém podobný tomu, který zůstal po sovětské armádě," řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Podle Dusíka zatím není jasné, kdy se vyjednávací týmy doberou konsenzu. Bude prý záležet na formulacích, s nimiž Američané přijdou. Jednání naší a americké strany o textu mezinárodní smlouvy (tzv. SOFA) pokračují až do pátku v Praze.

Ani ministryně Parkanová netuší, kdy jednání skončí. Podle ní by to bylo věštění z křišťálové koule. Konec jednání je naplánovaný na konec března, ale podle Parkanové je možné, že se protáhnou až do dubna.

Paroubek: málo reprezentativní výsledky studie
Starostové obcí, poblíž kterých má radar stát, tehdy ale zprávě armádních hygieniků příliš nevěřili. Výsledky studie loni zpochybňoval také předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj byla málo reprezentativní, mělo se na ní podílet více odborníků, nejen vojenští experti.

Podle listopadového průzkumu veřejného mínění by s umístěním americké radarové základny na českém území mohlo souhlasit až 55 procent obyvatel pod podmínkou, že ČR obdrží "zvýšené bezpečnostní záruky".

Obecně se však tehdy proti radaru vyslovilo 68 procent Čechů a Češek. Podle jiných průzkumů je podíl odpůrců dokonce přes 70 procent.

Topolánek se také vyjádřil k nápadu, který má šéf ČSSD Jiří Paroubek, podle kterého by každý sociální demokrat souhlasící s radarem neměl být na budoucích kandidátkách strany. Premiér to označil jako výraz vnitřní nesvobody sociální demokracie. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video