Pylová sezona již trvá 18. týden, nyní je však situace mimořádně vážná. (12....

Pylová sezona již trvá 18. týden, nyní je však situace mimořádně vážná. (12. května 2022) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Česko pod záplavou pylu. Způsobily ji vysoké teploty a semenný rok stromů

  • 202
Míra ohrožení pylem je na území téměř celé České republiky mimořádná či vysoká. Vyplývá to z informací, které vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kromě alergiky nenáviděné břízy, která postupně odkvétá, nejvíce kvetou duby či buky, nezanedbatelnou měrou se přidávají i jehličnany. Za situaci může velký nárůst teplot.

Pylová sezona již trvá 18. týden, nicméně extrémnosti současné situace si povšiml snad každý, kdo se v posledních dnech prošel lesem či parkem, nebo se alespoň podíval na své auto, které žlutý poprašek nemilosrdně přikryl.

Za mimořádný stav, který je a bude i v následujících dnech na téměř celém území ČR, mohou vysoké teploty. Počasí ovlivňuje množství pylu v ovzduší: především teplota vzduchu, atmosférické srážky, vítr a sluneční záření.

Pylový semafor k 12. květnu 2022. | foto: ČHMÚ

„Rozkvetlo velké množství rostlin a stromů ve stejném časovém okamžiku,“ uvedla Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací ČHMÚ. Pylová situace je dle expertky výrazně ovlivněna průběhem počasí, které je v současné době beze srážek, a zejména výraznějším oteplením. Současná situace může trvat do příchodu studené fronty se srážkami. „Srážky totiž vymyjí pyl z ovzduší,“ sdělila Hájková.

Letošní situace je podle Hájkové srovnatelná s rokem 2019, kdy byly zaznamenány vysoké koncentrace pylu ovzduší, což byl pravděpodobně důsledek sucha z roku 2018.

„Pylová kalamita se projevila v roce 2018, kdy jsme zaznamenali zkrácení intervalů mezi kvetením jednotlivých pylových alergenů, vzhledem k velmi teplému a bezesrážkovému průběhu jara, zejména v dubnu. V jeden okamžik kvetlo více alergenních druhů a počasí bylo v té době beze srážek,“ sdělila Hájková.

Tento stav ovlivnil i následující rok 2019, kdy byly zaznamenány vysoké koncentrace pylu. Rok 2019 je podle odbornice srovnatelný právě s letošním rokem.

Česko pokryl pylový smog. Není však z řepky, ale ze smrků a borovic

Situace je podle expertů ovlivněna výrazným kvetením jehličnanů, zejména smrků, které nyní kvetou a mají v letošním roce takzvaný semenný rok. „Stromy výrazně kvetou. Poslední semenný rok u smrku byl v roce 2015,“ doplnila Hájková.

S alergií raději zůstat uvnitř

Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučuje Český hydrometeorologický ústav omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu, zejména u dětí. V autech je potřeba pravidelně vyměňovat pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny. Lidé alergičtí na pyl trav by pak neměli kouřit, sekat ani sušit trávu a měli by používat brýle proti slunci.

„Pacienti, kteří se někde léčí, by měli užívat své sezonní léky a dodržovat režimová opatření. To je základ úspěchu,“ sdělila alergoložka Dagmar Pohlová z polikliniky Budějovická. Po příchodu zvenčí by se dle doktorky lidé měli osprchovat, převléci či si minimálně opláchnout obličej vodou a projet vlasy vlhkými rukami.

Dalším doporučením je vstřik slané vody, dostupné v lékárnách, do nosu. Ve venkovní prostředí je vhodné užití brýlí, které chrání před vlétnutím pylu do očí a taktéž chrání před slunečním záření. Když se sluneční paprsky spojí s pyly, tvoří dle doktorky pro lidskou spojivku nebezpečnou kombinaci.

„Při takto extrémní situaci je potřeba rozumně upravit i venkovní aktivity a přizpůsobit je současné sezoně. V kombinaci s fyzickou zátěží může vyvolat dramatičtější problém na sliznicích. Při nynější situaci tedy upřednostnit na pár dnů aktivity v uvnitř,“ doplnila Pohlová.

11. dubna 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video