Diskuze

Ptačí apokalypsa. Sýčci, koroptve i skřivani mizí, vrabec je sotva k vidění

Skřivan polní, čejka chocholatá, koroptev polní, sýček obecný, strnad zahradní, vrabec polní. Další generace už je budou znát možná jen z učebnic. Počty ptáků totiž za posledních 40 let rapidně prořídly. U zmíněných druhů o více než polovinu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Tenhle článek je vysloveně vylhaný. Zpěvní ptáci nemizí. Umělá hnojiva neničí naši přírodu. Ale podle hesla 100x vyřčená lež se stává pravdou, tahle konkrétně se bude opakovat až do té doby, kdy se UH zakážou a zle to pocítíme na množství vyprodukovaných plodin. Podle rozborů půdy v Evropě je naše půda mnohem kvalitnější než například v sousedním Německu. Jestli něco hubí drobné živočichy, jsou to přemnožené volavky, krkavci a například i straky. Volavka sice vypadá na poli krásně a lidé jsou rádi, že vyloví ty myšky, ale málo kdo ví, že loví i mladé kačenky, husičky a labutí mláďata, loví i mladé zajíčky. Pár volaek dokáže v krátké době vylovit celý rybník. Další predátor, který je taky chráněný, ale touhle dobou v naší krajině přemnožený je krkavec. Sežere všechno, dovolí si i na malé srnky. Drobnou zvěř neuvidíte ve volné přírodě, zajíci a další se stahují do městských aglomerací, tam jedině přežívají. Straky zabíjejí drobné ptáčky, vyžírají jejich hnízda s vajíčky. Před nedávnem jsme pozorovali s kolegy straku, jak útočina na malého zajíčka. Zachránil se tak, že vběhl na firemním pozemku do okrasného keře, kam za ním nemohla. Že byste se třeba víc zajímal... Ne, papouškovat něco o herbicidech je spojehlivý chyták. Ach jo. Zdravý rozum se ztrácí.

0 0
možnosti
MMP

Vrabec sotva k videni? Tak to iz nevi ekoblazni cim strasit???

0 3
možnosti
Foto

J72i78ř75í 88C51o33d74l

18. 6. 2023 12:49

Vrabec je sotva k vidění? BLBOST!!! Já mám na zahradě jen vrabce, občas kos, a jednou za měsíc Dudek :D a ten je fakt nádherný :*

0 0
možnosti
HM

Možná vzhledem k věku nemůžete vědět, že vrabců bylo dřív podstatně podstatně více.

0 1
možnosti
JK

Vrabců je dost. Na balkoně i na chalupě jich mám dost. Přibylo i Sojek a Dudků chocholatých.

Hlavně mě štvou Hrdličky, těch také přibylo. Podělají svým trusem úplně všechno. A to jejich volání "aláhůů, aláhůů je otravné.

0 2
možnosti
PS

Vrabci z Prahy zmizeli už někdy před 20 lety. Snad skoro z roku na rok.

Na druhou stranu je nahradily straky. Je zajímavé sledovat evoluci, jak z tohoto dříve velmi plachého ptáka se s každou další generací stává pták zvyklý na lidi

1 0
možnosti
IS

Straka je hlavní zabiják drobných ptáčků. Vyžírá jim hnízda, jak vyjíčka, tak holátka, dovolí si i na drobnější dospělé ptáčky. Zabiják.

0 0
možnosti
JP

Možná bylo zaostalé, ale chemii používalo fakta dost. Jenže nyní jede maximalizace zisků, dříve se tomu říkalo hamižnost a s tím ti ptáci nic udělat nemohou...

0 1
možnosti
JB

Zato ocelových ptáků přibývá jako nikdy. Češi rozhazují od prodluženého státu neoprávněně za covidu získané dotace a podpory a nakoupili opět rekordní množství leteckých zájezdů, překonávající i poslední rekordní předcovidový rok 2019.

S šesti miliony osobních aut patří Češi také k pěti nejmotorizovanějším národům světa v přepočtu na obyvatele. Navíc z nich prakticky nevystupují, krok neudělají pěšky a nejradši by v nich dojeli ve stu letech i na vlastní funus.

1 5
možnosti
TL

Ono těch příčin bude víc. Najezdím ročně dost kilometrů a ptáků bohužel trefím dost :-( Aut je taky čím dál víc a kdyby jich každej trefil ročně zhruba 10 jako já, je to strašný číslo. Mrzí mě to.

0 0
možnosti
AM

Ptaci hlavne nemaji co zrat, hmyz v Cechach uz prakticky vyhynul... pouzivani insekticidu je brutalni.

12 1
možnosti
VM

"Hmyz v Čechách prakticky vyhynul" mě rozesmálo. Kdyby to byla pravda, příroda by tady úplně zkolabovala. Ono hmyz není jenom to co se vám rozmázne na předním skle

0 2
možnosti
EK

takže komunistické hospodářství tomu zas tak nevadilo?

0 3
možnosti
TL

Tu dobu pamatuju a ptáků bylo opravdu násobně víc než teď.

0 0
možnosti