Psi budou mít občanky

  • 44
Dvanáctiletého chlapce ve středu napadl a zranil v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku německý ovčák. Utekl majiteli ze zahrady. Podobných případů v poslední době přibývá. Část poslanců se nehodlá smířit s tím, že v některých případech nelze za útok psa nikoho postihnout.

Není totiž znám jeho pán.

Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová proto již ve spolupráci s kolegy z dalších stran dokončila a zveřejnila návrh, podle něhož budou muset být evidováni všichni psi a jejich vlastníci.

Psi budou muset být i tetováni nebo vybaveni čipem. Čip pro psa by mohl majitele stát okolo tří až čtyř set, tetování do sta korun. Ceny u veterinářů jsou různé. Když si někdo psa nezaregistruje nebo nedoloží povinné očkování psa, má mu hrozit pětitisícová pokuta.

A když bude zákon porušovat dál, zaplatí až deset tisíc korun. "Předpokládáme, že nový zákon jednoznačně změní přístup majitelů těch psů, kteří zatím nejsou evidováni," uvedla ve čtvrtek Šojdrová.

Vyšší tresty asi neprojdou
Poslanci se nedokázali shodnout, zda je kvůli útočícím psům třeba zpřísnit trestní zákon, a tak jejich návrh tvrdší sankce neobsahuje.

"Problém není v sankcích. Už nyní lze majitele psa stíhat za ublížení na zdraví z nedbalosti či v horším případě i za vraždu, když svého psa na někoho poštve. Klíčem je jasná evidence psů," vysvětlila komunistická poslankyně Zuzka Rujbrová.

Zákon o povinné evidenci psů má být oficiálně předložen do sněmovny ještě v průběhu května. "Budu chtít prosadit, aby majiteli psa hrozily až dva roky vězení, když jeho pes někoho těžce zraní. Ale pro to jsem zatím nenašla podporu," připustila Šojdrová.

Zákon o evidenci psů, na kterém se podíleli i poslanci ČSSD Jitka Vojtilová a Oldřich Němec, má platit od června 2005. Svého psa by museli majitelé zaevidovat a opatřit čipem či tetováním nejpozději do čtyř měsíců po narození.

"S návrhem souhlasím. Dotkne se to hlavně majitelů psů bez průkazu původu, ti s původem již evidováni jsou," řekl předseda Českomoravské kynologické unie Jiří Ohlídal. Někde nebudou na nový zákon čekat.

Třeba v Praze, kde chystají změnu "psí vyhlášky", by měli být všichni psi označeni již do konce roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video