Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jaromír Pech, MF DNES

Věci veřejné opět přitahují voliče, z propadu se otřepala i TOP 09

  • 237
Věcem veřejným stouply voličské preference od předchozího průzkumu agentury STEM o 2,5 procentního bodu. V porovnání s ostatními stranami si tak polepšily nejvíc. Po lednovém rekordním poklesu si polepšila i TOP 09. V čele žebříčku se nadále drží ČSSD.

Sociální demokraté mají podporu 27,3 procenta voličů. Od lednového šetření ztratili komunisté, a to z 11,2 na 9,3 %.

Stranické preference ODS se už od loňského léta drží mírně nad hranicí 15 procent. TOP 09 má o 1,9 procentního bodu více než v lednu.

Celkově strany vládní koalice v porovnání s lednovým průzkumem mírně posílily. Ve volebním modelu by po přepočtu na mandáty strany vládní koalice získaly o osm křesel navíc (95), což by na většinu ve Sněmovně nestačilo. ODS by získala 45, TOP 32 a VV 18. ČSSD 81 a KSČM 24.

Stranické preference zobrazují relativní sílu politických stran k danému okamžiku výzkumu. Minusem průzkumu zaměřeného na preference je, že nezohledňuje, zda dotazovaní chtějí jít reálně k volbám, nebo ne. Volební model zanedbává i nerozhodnuté občany a ty, kteří nejsou ochotni uvést žádné preference.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 28. ledna až 4. února na souboru 1 246 respondentů starších osmnácti let. Statistická chyba se u tohoto souboru pohybuje kolem ± 1,5 procentního bodu u menších stran, u větších stran kolem ± 2,5 procentního bodu.

Pokud byste (přesto) šel(šla) volit, kterou stranu byste příští týden volil(a)?

Pokud byste (přesto) šel(šla) volit, kterou stranu byste příští týden volil(a)?

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video