Demonstrantům hrozí po akci u Národního muzea pokuta. Provokatéři, tvrdí pořadatel

  • 464
Všech osmnáct lidí zajištěných v sobotu při pokusu vniknout do Národního muzea je podezřelých z přestupku neuposlechnutí výzvy. Jeden z účastníků protivládního protestu byl zadržen pro podezření z trestného činu schvalování genocidia. Strana PRO, která protest svolala, v prohlášení tvrdí, že za nepokoje mohou provokatéři z řad policie. Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl pro iDNES.cz, že obvinění je absurdní.

„Osoby byly omezeny na osobní svobodě a převezeni na policejní služebnu, byl s nimi zpracován přestupek, který byl oznámen na příslušný správní orgán,“ uvedla v neděli mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Za neuposlechnutí výzev policistů a znevážení postavení při výkonu jejich pravomoci jim hrozí pokuta do deseti tisíc korun.

Dodala, že policisté nadále vyhodnocují kamerové záznamy z potyčky před muzeem. Dva policisté byli při zákroku zraněni, oznámila policie už v sobotu na Twitteru.

Demonstranti se dobývali do Národního muzea. V poutech skončilo 18 lidí

Sobotní protivládní demonstraci Česko proti bídě svolala na Václavské náměstí v centru Prahy neparlamentní strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Po oficiálním skončení akce zhruba v 17:00 se část účastníků pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku. Policie demonstranty vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do budovy.

Při pokusu o vniknutí do muzea bylo kvůli neuposlechnutí výzvy policie zajištěno osmnáct lidí. Všichni jsou podezřelí z přestupku a byli oznámeni na příslušný správní orgán, uvedla Siřišťová.

Jednoho z účastníků protivládní demonstrace na Václavském náměstí policisté v sobotu zadrželi pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia, uvedla Siřišťová. Podle fotografií z demonstrace měl mladík na zádech batoh opatřený nášivkou s písmenem Z, která se stala symbolem ruského vpádu na Ukrajinu loni v únoru. Na rukávu bundy měl nášivku s logem ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní.

Policejní provokatéři, tvrdí pořadatel

Strana PRO, která protest pořádala, se od incidentu u Národního muzea distancovala s tím, že k pokusům o stržení vlajky došlo až po ukončení demonstrace. Zároveň v prohlášení tvrdí, že nepokoje vyvolali provokatéři.

„Z videozáznamů incidentu, které byly následně publikovány, se nelze vyhnout závěru, že minimálně část ‚civilních osob‘, které nepokoje na tomto místě záměrně vyvolávaly či se na nich aktivně podílely, postupovala tak, jako by měla podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR či jiných složek ozbrojených sborů, přičemž z obsahu prohlášení ministra vnitra Rakušana k této věci a zejména z rychlosti jeho publikace nelze toto důvodné podezření spolehlivě vyvrátit,“ stojí v nedělním prohlášení.

Ministr vnitra Vít Rakušan ale toto obvinění ostře odmítl. „Obvinění je absurdní, zcela ho vylučuji. Policie postupovala profesionálně,“ sdělil redakci iDNES.cz vicepremiér Rakušan.

Účastníci sobotní protivládní demonstrace zaplnili Václavské náměstí v celé šířce po Opletalovu ulici. Ve středu náměstí byli až k Jindřišské ulici. Předseda PRO Jindřich Rajchl uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky jeho strany nebo neodstoupí, další protest na stejném místě se uskuteční 16. dubna a akce přejde v blokádu vládních budov.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video