Počet kuřáků klesl po zákazu o 3,5 procenta, oznámil ministr Vojtěch

  • 316
Počet kuřáků klesl po šesti měsících od zavedení úplného zákazu kouření v restauracích a hospodách o 3,5 procenta. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s odkazem na průzkum Státního zdravotního ústavu (SZÚ), kterého se zúčastnilo 1 806 respondentů.

Protikuřácký zákon začal platit loni na konci května. V rámci něj je zakázáno kouřit na zastávkách, na veřejnosti nebo v restauračních zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek prezentovalo pozitivní dopady zavedení zákona.

„V souvislosti s protikuřáckým zákonem nejnovější data SZÚ ukazují, že jsme se vydali správnou cestou. Oproti roku 2016 došlo k poklesu aktuálních kuřáků o 3,5 procenta. A to jsou teprve čísla za prvních šest měsíců účinností zákona,“ komentoval výsledky průzkumu ministr Vojtěch.

Tezi, že protikuřácký zákon prospívá zdraví veřejnosti, podle Vojtěcha dokládá i fakt, že po zavedení zákazu kouření v restauracích a veřejných prostorech došlo k poklesu hospitalizací souvisejících s chorobami spojenými s kouřením. Podle něj se jedná o největší meziroční pokles za posledních několik let.

„Neumíme si to vysvětlit jinak, než že začal platit protikuřácký zákon,“ dodal Vojtěch. Zmínil, že je rád, že se jim podařilo zákaz kouření uchránit proti výjimkám. Například v podobě zavedení kuřáren.

V budoucnu by rád redukoval prostor, kde je možné kouřit. Doufá, že za pár let budou objektivnější výsledky dopadu zákazu kouření, pak by mohlo přijít zpřísnění protikuřáckého zákona.

„Vzhledem k tomu zákonu a zákazu kouřeni, tak mezi roky 2016 a 2017 došlo k výraznému poklesu expozice tabákovému kouři na pracovišti o 5,2 procenta,“ uvedl Vojtěch s tím, že se zřejmě jedná o personál v restauracích, který byl vystavený pasivnímu kouření. 

V Česku se ročně vykouří 21 miliard cigaret

Podle vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlé ze Státního zdravotního ústavu je alarmující, že nejvíce kuřáků je v kategorii 15 až 24 let. Ačkoli obvykle spotřebují 5 až 9 cigaret denně, mohou si podle ní takto vypěstovat celoživotní návyk.

Zhruba třetina kuřáků se loni pokusila zbavit se své závislosti. Téměř 35 procent pak slyšelo doporučení od lékařů, aby kouřit přestali

Podle průzkumů je také velké procento respondentů spokojených se zákazem kouření. Téměř dvě třetiny z nich uvítaly, že už není možné kouřit v restauracích. Třicet procent přitom tvoří sami uživatelé nikotinu.

Předseda České kardiologické společnosti Miloš Táborský konstatoval, že zákon má pozitivní vliv na pokles počtu kardivaskulárních onemocnění v Česku. Táborský shrnul, že každé páté úmrtí je ovlivněné nemocemi z kouření cigaret. 

I přesto v Česku kouří 2,3 milionu lidí a za rok se zkonzumuje 21 miliard cigaret. Na nemoci spojené s kouřením u nás ročně zemře 16 tisíc lidí. Celospolečenské náklady spojené s kouřením jsou odhadovány až na 100 miliard korun. V částce jsou zahrnuty nejen výdaje na léčbu, ale i náklady na nemocenské pojištění nebo invalidní důchody. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video