Ze strany Topolánka přišla dosud zřejmě nejostřejší kritika Václava Klause. Podle jeho slov ho prezidentovo vyjádření pro MF DNES znechutilo.

Ze strany Topolánka přišla dosud zřejmě nejostřejší kritika Václava Klause. Podle jeho slov ho prezidentovo vyjádření pro MF DNES znechutilo. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Prohru ODS zavinil Topolánek, řekl Klaus. Lže, kontroval expremiér

  • 420
Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro MF DNES označil za viníka volební prohry ODS expředsedu strany Mirka Topolánka. Strana podle něj též doplatila na prorůstání lobbistických struktur a vztahy s byznysem. Expremiér reagoval nezvykle ostře, prezidentova slova označil za lživá a falešná.

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro MF DNES komentoval výsledek víkendových voleb. "Zopakovat čísla z roku 2006 bylo pro ODS nemožné, ten rok byl extrémní výchylkou směrem nahoru. ODS samozřejmě doplatila na nešťastné Topolánkovo předsednictví a na prorůstání lobbistických struktur do této politické strany," uvedl prezident.

Klaus také zmínil recept, jak vrátit důvěryhodnost politikům ODS. "Jedině tak, že se strana vrátí ke svým ideovým základům a zapomene na populismus (...) a na své vztahy s byznysem," míní.

Topolánek: Symbolem prorůstání byznysu do politiky byl Klaus

Ze strany Topolánka přišla dosud zřejmě nejostřejší kritika Václava Klause. Podle jeho slov ho prezidentovo vyjádření pro MF DNES znechutilo.

VZTAHY DVOU EXPŘEDSEDŮ

Před pár lety přitom bylo všechno jinak. Prezident Václav Klaus potřeboval předsedu ODS Mirka Topolánka, aby mu zajistil druhé funkční období na Pražském hradě. Šéf ODS a premiér Topolánek zase potřeboval od prezidenta Václava Klause, aby ratifikoval Lisabonskou smlouvu, do níž Topolánek vložil politický kapitál. Teď už se oba expředsedové ODS a někdejší premiéři navzájem nepotřebují.

"Ačkoli to normálně nedělám, musím na toto lživé prohlášení reagovat. Pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace," citovala Topolánka ČTK.

Někdejší šéf vlády, sesazený v roce 2009 vyslovením nedůvěry na půdě Sněmovny, dodal, že od jara už není předsedou ODS, nebyl na předvolebních plakátech a za výsledek voleb nenese žádnou odpovědnost.

"Klausovo volání po návratu k ideovým kořenům ODS je falešné. Členové ODS dobře vědí, co je správné, a jak se ukázalo, i voliči spravedlivě ocenili práci mnoha dobrých kandidátů občanských demokratů," rýpl si do Klause Topolánek.

Právě slovem "falešné" totiž prezident označuje to, co pokládá za společenské neduhy. Při volbě Mirka Topolánka předsedou ODS do médií unikl záběr na displej Klausova mobilu se slovy "prazdny a falesny Topol".

Jak prezident hodnotí výsledek víkendových voleb a proč považuje vnímání Senátu jako "pojistky demokracie" za klišé, čtěte ve středeční MF DNES.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video