Případ zemřelého odpírače vojny vrácen

Brno - Soudům prvních stupňů v Brně a Českých Budějovicích vrátil Nejvyšší soud případ Jána Galánka, který byl v padesátých letech třikrát odsouzen za odmítnutí vojenské služby kvůli svému náboženskému přesvědčení. Soudy mu ještě počátkem 90. let, navzdory tomu, že byl více než deset let po smrti, vyměřily za vyhýbání se služební povinnosti podmíněné tresty. "Neopatřily si ovšem všechny dostupné důkazy," upozornil předseda senátu Nejvyššího soudu František Púry.

V říjnu 1949 byl dvaadvacetiletý Galánek z Hoštiny u slovenského Púchova povolán do armády, odmítl však převzít služební pušku s odvoláním na své náboženské přesvědčení svědka Jehovova. Za to jej soud poslal na rok do vězení.

V den propuštění znovu odmítl převzít zbraň, za což putoval do vězení opět, tentokrát na 18 měsíců. Následně do služby zase nenastoupil a soud jej poslal do vězení na čtyři roky. Protože mu poslední trest zkrátila amnestie, strávil ve vězení dohromady pět a čtvrt roku, z toho poslední tři roky v uranových dolech v Jáchymově. Ve svých třiapadesáti letech v roce 1980 zemřel na leukémii.

Nejvyšší soud se případem zabýval na základě stížnosti podané ministrem spravedlnosti. O plnou Galánkovu rehabilitaci dnes usiluje jeho syn.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video