Pavel Zuna pro Primu moderoval zprávy, ale také soutěž Ber nebo neber.

Pavel Zuna pro Primu moderoval zprávy, ale také soutěž Ber nebo neber. | foto: KORZO

Prima vzdala boj s Novou, lituje odvolaný šéf zpráv Zuna

  • 59
Pavel Zuna skončil na Primě ze dne na den. "Mirka Čejková to čekala, ale ne takto," říká o svém pracovním dvojčeti v rozhovoru iDNES.cz. Odvolaný šéfredaktor a moderátor zpráv odmítl v rámci úspor propouštět. Škrty televizi vyčítá, podle něj už rezignovala na boj s nejsledovanější Novou.

Jak probíhá odvolání šéfredaktora třetího nejsledovanějšího zpravodajství v Česku?
To bylo v kuriózní jen v tom, že jsme měli mít sezení k archivu, ale bylo zrušené a místo toho mi oznámili, že jsem odvolaný. Bylo to stručné, jasné, krátké.

Prima vás odvolala, protože jste nechtěl šetřit. Co to znamená uspořit při výrobě zpravodajství třicet milionů ročně?
V první fázi to znamenalo stáhnout štáby ze tří členů na dva, část střihu museli začít dělat sami redaktoři, ušetřili jsme na Premiere League, omezili jsme počty kamer a hostů ve studiu, ve zprávách jsme omezili počet krajských příspěvků od externích dodavatelů, srazili jsme honoráře externích pracovníků. To dalo dohromady asi 12 milionů. Takže to není tak, že Zuna nechtěl šetřit, Zuna ušetřil hodně a finanční ředitel to velmi kvitoval.

Tak v čem byl problém?
Už jsem nechtěl jít do dalšího kola, tedy do propouštění. Doporučovali mi prodloužit jednotlivé příspěvky ve zprávách, aby jich bylo méně, dát do zpráv hosty. Ale to si myslím, že v konkurenci s Českou televizí je smrtící. Do takových formátových změn jsem jít nechtěl.

Generální ředitel Primy Marek Singer se na vaši adresu vyjádřil velmi otevřeně. Ať už jde o výši platu nebo odvedenou práci. Až to vypadá, že už od jeho příchodu na Primu jste spolu "válčili".
Není to tak. Myslím, že náš vztah nikdy nebyl výrazně špatný, rozešli jsme se až na této poslední vlně úspor. Jeho slova v tisku o klesající sledovanosti se mě ale dotkla. Zprávy byly vysoce nad průměrem televize. Ačkoliv jsme je oproti ČT dělali za mnohem méně peněz, byly více než konkurenceschopné. Také mi nikdy nikdo ani jedním slovem nevyčítal, že by s nimi byl nespokojený.

Říkal jste, že ho trochu zaskočilo, že kromě šéfredaktora přišel také o moderátora a nejvýraznější tvář zpráv.
Spíš to pro něj nebylo moc důležité. Zaskočilo mě, že odvolají šéfredaktora a nemají náhradu. To si dovolí málokdo, televize je velmi živý mechanismus, musí fungovat bez zastávky. Druhá věc, co bude s Mirkou Čejkovou. A že na to neměl odpověď, to mě zarazilo.

Bývalý ředitel TV Prima Petr Chajda a ex-šéfredaktor zpravodajství stanice Pavel Zuna

Zuna si spolupráci s bývalým šéfem Primy Petrem Chajdou pochvaluje. Oba odešli kvůli pohledu, jak by televize měla fungovat dál.

Spolupráce s předchozím ředitelem Petrem Chajdou byla lepší?
Ať to bylo jakkoliv, tak Petr Chajda měl, stejně jako já, ambice postavit Primu jako konkurenci a alternativu Nově. Teď takový pocit nemám. Myslím, že chce být televizí, která se s co nejnižšími náklady na trhu udrží pozici trojky. Nasvědčuje tomu i celková programová strategie televize. Ale to nutně nemusí být charakteristika Marka Singera, může jen plnit zadání majitelů Primy. Kdyby měl volné ruce, které nemá vůbec, možná by také chtěl budovat něco významnějšího.

Co dělal Petr Chajda jinak?
Nebál se jít do velkých projektů. Ostatně i přesun večerních zpráv proti Televizním novinám Novy o tom nasvědčuje. I když se to nepovedlo, nikdo nemůže říct, že by to byl srabský krok. Tím se současné vedení Primy liší nejen od Chajdy, ale i Martina Dvořáka (gen. ředitel Primy v letech 2000-2006, pozn. red.). Ti měli ambici Novu vyzvat, ať to byli Vyvolení nebo Rodinná pouta, dnes Velmi křehké vztahy. Dnes v programu Primy výzvu Nově nevidím. Ze čtyř nových formátů je úspěšný pouze jeden - kuchařská show Ano, šéfe.

Jak reagovala Mirka Čejková, když jste jí zavolal, že vás odvolali?
Měl jsem s ní rozmluvu, když jsem začal tušit, že se schyluje k dalším úsporám. Říkal jsem jí: Mirko, v okamžiku, kdy po mě budou chtít věci, pod které se nechci podepsat, počítej s tím, že odejdu a nezlob se. Ji tedy spíš překvapilo, že k tomu došlo ze dne na den. Myslím, že byla ráda, že se to dozvídá ode mě.

Mirka Čejková a Pavel Zuna

"Je možné, že společně budeme moderovat nějakou akci, ale v televizi se asi už nesejdeme. Zkusili jsme si to ve třech velkých stanicích a tím jsme se asi vyčerpali," míní Pavel Zuna.

Trochu si zafantazírujme. Po uplynutí konkurenční doložky přijmete nabídku z jiné televize. Vzal byste si Mirku Čejkovou s sebou?
Vzal, ale mám pocit, že další zprávy už spolu dělat nebudeme. Taková možnost už je podle mě jen teoretická. Možná moderaci nějaké akce... Ale náš kolegiální vztah je lepší a lepší v každé televizi, kde se potkáme. Na Primě se mi s ní dělalo velmi dobře. I když někdy neměla úplně profesionální podmínky, vždy se chovala velmi dobře.

Máte po osmnácti letech, kdy se s malými přestávkami pohybujete v médiích, ještě chuť v nich pracovat na manažerské pozici?
Chtěl bych dělat něco tvůrčího. Na Primě mě bavila změna koncepce zpravodajství. Doslova jsem je prosil, ať mě nechají dělat publicistiku. Přesvědčoval jsem je, že to bude levné a úspěšné. Ale oni mě neslyšeli. To by pro mě byla výzva, ale zpravodajství už ne.

Kolik už jste dostal pracovních nabídek?
Zatím nic nehledám, mám přísnou konkurenční doložku, až skončí, začnu se rozhlížet. Netrvám na tom, že musím být manažer, rád zase budu novinářem. Chci hlavně dělat něco, co mě baví.

Jaké formáty jste Primě nabízel? Investigativní pořad?
Ne, to by Prima neskousla, šlo o pořady magazínového typu. Na Nově jsem hodně pořadů zaváděl ještě já - Víkend, Střepiny, Volejte Novu. Podobné formáty by podle mě fungovaly i na Primě. Ostatně její nejúspěšnější pořad je publicistický Top Star Magazín. Bez ohledu na to, co si o něm myslíte, je to magazín. Rok jsem jim to neúspěšně nabízel.

Proč?
To se zeptejte vedení Primy. Já si myslím, že to nechtěl programový ředitel (Gordon Lovitt - pozn. red.). Upřímně: nejspíš měl obavu, že budou úspěšnější než pořady, které na obrazovku přivedl on. Jinak si to vysvětlit neumím.

Pavel Zuna a noví moderátoři Zpráv TV Prima

Loni v únoru Pavel Zuna ohlásil útok na pozici Televizních novin TV Nova. Po třech měsících uznal porážku a večerní zprávy TV Prima vrátil do původního času.

Nakousl jste rošádu s přesunem začátku večerních zpráv, která se nepovedla. Nyní je to rok, kdy se vrátily do původního času 18:55, to je dost času na to, abyste si řekli, v čem se stala chyba. Má český divák opravdu tak silný návyk na 19:30?
Nenazval bych to chybou, to je děsně snadné. Ale před tím tento krok získal podporu všech, včetně vlastníků. Když teď říkají, že to byla chyba, už to vím také. Ale před tím to nikdo nikdy nevyzkoušel. Rád bych korigoval i jeden citát, který byl i na iDNES.cz. Není pravda, že jsem řekl, že žádné zprávy v Česku ještě neměly tak nízkou sledovanost. Ve skutečnosti jsem řekl, že Televizní noviny nikdy neměly tak nízkou sledovanost, jako když proti nim šly naše zprávy.

A proč tedy 1. zprávy TV Prima neuspěly proti Televizním novinám?
Hlavní důvod je audience flow (stavba kontinuálního programu - pozn. red.). Nova svého diváka velmi pevně drží. Dá mu odpolední zprávy, pak velmi dobrý seriál, pak strašlivě silný formát Ulice. Je velmi náročné přesvědčit diváka, aby z toho přepnul. Samozřejmě jsme si nemysleli, že vyhrajeme, ale doufal jsem v lepší čísla, než jsme dosáhli. A druhá věc je, že Prima s touto změnou začala pozdě, i když jsem jim doporučoval přijít s ní co nejdřív.

Prima tedy svou šanci propásla?
Ten obrovský zpravodajský hangár, s kterým Nova přišla, ten se nedá jen tak porazit. Přesvědčovat potom diváky přepnout na Primu bylo mnohem složitější. Kdyby posunula zprávy o osm měsíců dříve, bylo by to jednodušší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video