Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přijímačky na střední jsou za dveřmi. Ke zkouškám už jenom opakujte

  11:59
Čekají vás za necelý týden přijímačky na střední školu? V tuto chvíli byste už měli mít doma pozvánku a přesně vědět, kam a v kolik hodin se máte v pondělí ráno dostavit. Přečtěte si, jak přijímačky v pondělí 21. dubna zvládnout co nejlépe.

Přijímačky se konají v pondělí 21. dubna. | foto: Martin StolařMF DNES

Pozvánku si pozorně přečtěte, abyste zjistili, co všechno musíte mít s sebou. Loňská a pololetní vysvědčení, posudky psychologa nebo lékaře v případě dysfunkcí nebo jiných postižení si předem pečlivě připravte. Nedělní shon a hledání potřebných obálek vám na klidu určitě nepřidá.

Abyste v pondělí opravdu vyrazili v klidu a "pravou nohou", zjistěte si přesně, jak dlouho vám cesta do školy v ranní špičce bude trvat, a nechte si raději ještě 10 minut navíc. "Do školy jsem sice přijel včas, ale najít ve čtyřpatrové budově správnou učebnu mi určitě pět minut zabralo," vzpomíná na loňské přijímačky Marek Stehlík z Prahy.

Určitě se budete cítit lépe, pokud dorazíte o chvíli dřív a stihnete si včas vše připravit, než když doběhnete na místo na poslední chvíli nebo po zahájení zkoušek. Pokud by smůla opravdu zapracovala a vaše zpoždění zapříčinilo zpoždění vlaku nebo rozbitý autobus, nechte si od dopravce vystavit potvrzení.

. Jste chytřejší než deváťáci?

Vyplňte si několik krátkých testů na iDNES.cz

Stejně tak budete potřebovat razítko, pokud vás přepadne zrovna v den D nemoc či úporná bolest zubů. Škola vám pak stanoví náhradní termín přijímaček.

Vezměte svačinu a propisku navíc
Jistě už také víte, jaké zkoušky vás čekají a kolik času asi ve škole strávíte. Podle toho si připravte dostatek jídla a pití. Do tašky přibalte určitě také propisku a pár obyčejných tužek navíc a blok nebo papíry na poznámky. Kdo je pověrčivý, nesmí doma nechat oblíbený talisman.

Minimálně den před zkouškou se už raději neučte, udělejte si příjemný program. Jděte sportovat, na výlet nebo do kina, prostě se nějak odreagujte. "Poslední dny před zkouškami už byste si měli pouze procházet naučenou látku.

Maličkosti se ještě dají dohnat, ale celkově se něco naučit už nestihnete, u většiny lidí to nezabírá. Důležitější je zůstat v klidu a vytvářet si pocit, že už jste udělali, co jste mohli," domnívá se psycholožka Helena Hudečková.

Večer před zkouškami si ještě jednou zkontrolujte, zda máte v tašce vše potřebné, a připravte si na ráno oblečení, ve kterém se budete u přijímaček cítit dobře.

Začíná se většinou v osm
Většina škol zahajuje zkoušky okolo osmé hodiny. Minimálně do čtvrt nebo půl deváté bude trvat vysvětlení a zadání úkolů. Pak začnete s vlastními testy. Na zpracování dostanete přesně stanovený čas. Bývá to 45 až 60 minut na jeden předmět podle typu školy a složitosti testů.

"Žáci se zaregistrují a rozdělí do tříd. Ve třídě sedí u svého stolu sami, je jich tam tak 15 až 20 žáků a vyučující. Jak jdou předměty za sebou, je ve školách odlišné. Školy si určují vlastní podmínky, některé povolí kalkulačky, tabulky, jiné zase ne.

Podmínky jsou v pozvánce na zkoušky, kterou žáci dostali, nebo na webu dané školy," popisuje praxi u přijímaček zkouškový specialista Petr Husar z agentury Zkoušky nanečisto. "Všechny otázky k testu se mohou vznést hned na začátku, v průběhu práce už ne, žák nesmí během práce s nikým komunikovat ani jinak rušit," upozorňuje Petr Husar.

Testy v pořadí obecné studijní předpoklady, matematika a český jazyk vás pravděpodobně budou čekat, pokud se chystáte na jednu ze zhruba 200 středních škol, které používají testy Scio.

"Testy obecných studijních předpokladů a matematiky jsou připraveny každý na 60 minut čistého času, test českého jazyka na 45 minut čistého času. Do čistého času se nepočítá ani čas potřebný na rozdání testů a sebrání výsledků, ani čas potřebný na instruktáž," upřesňuje praktickou stránku pondělních přijímaček Bohumil Kartous ze společnosti Scio.

Mezi předměty bývají přestávky, je možné si odpočinout, najíst se, napít a s ostatními žáky vyměnit dojmy z předchozích testů. "Otázka je, jak je dobré zjišťovat, komu co vyšlo, zbytečně se můžete vyvést z míry zaručenými informacemi od někoho, kdo to má nakonec třeba špatně, a vás to negativně ovlivní před dalším testem," radí Petr Husar a dodává: "Je dobré si úkoly zapsat a k tomu i své výsledky, abyste si test později mohli projít."

Úspěch oslavte
I když mají školy na zveřejnění výsledků týden, snaží se jich většina oznámit úspěšné a neúspěšné uchazeče co nejdříve. "Výsledky přijímacího řízení vyvěšujeme ještě týž den ve škole a na internetových stranách," shodují se ředitelé mnoha škol. Přijetí oslavte s rodiči i s kamarády, vždyť je to první velký profesní úspěch v životě.

V případě neúspěchu byste po pár dnech odpočinku měli začít shánět informace, jaké jsou další možnosti. Máte totiž ještě pořád šanci, protože mnoho škol bude vypisovat druhá kola přijímacího řízení.

Pokud jste zkoušky složili úspěšně, nebyli jste přijati pro velký počet uchazečů a neskončili jste někde hodně hluboko pod čarou, měli byste určitě uvažovat o odvolání.

. 8 rad, jak zvládnout přijímačky

1. Nebojte se zkoušek
Přijímacích zkoušek se obává úplně každý. A kdybyste se nebáli, nedonutili byste se k maximálnímu výkonu. Až začnete psát a počítat, obava z vás spadne.

2. Zbytečně se nestrašte
Nestrašte se tím, co neumíte. Naopak, před přijímačkami si shrňte, co všechno jste se naučili.

3. Připravte si pomůcky
Připravte si pečlivě všechny věci: pravítka, kružítka, tabulky, kalkulačku, propisky, tužky, svačinu. Pokud vás to uklidní, vezměte s sebou i talisman.

4. Buďte pozorní a klidní
Nenechte se znervóznit dalšími uchazeči, soustřeďte se jen na svůj test, pracujte klidně a pečlivě.

5. Dejte pozor na chyby
Dejte si pozor na zbytečné chyby z nepozornosti a z přehlédnutí. Takové nejvíce mrzí.

6. Nejdříve řešte lehčí úlohy
Určete si své pořadí úkolů, postupujte od lehkého k těžšímu, od každého vyřešte aspoň kousek, na nic nezapomínejte, malujte si obrázky, dělejte zkoušky, pište odpovědi.

7. Hlídejte čas
Na každý test dostanete přesně stanovený čas. Dávejte pozor, abyste se zbytečně nezdrželi u jedné věci. Zhruba v polovině testu si zkontrolujte, jak na tom jste.

8. Vše po sobě zkontrolujte
Vše si po sobě přečtěte a překontrolujte. Skončíte-li dříve, věnujte zbývající čas na zdokonalení a pečlivé překontrolování své práce. 
Zdroj: www.zkousky-nanecisto.cz

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...