Energetici odpojují zaplavené trafostanice z bezpečnostních důvodů, životu nebezpečné je to i pro ně. Ilustrační foto

Energetici odpojují zaplavené trafostanice z bezpečnostních důvodů, životu nebezpečné je to i pro ně. Ilustrační foto | foto: AP

Energetici odpojují zaplavené trafostanice, na Kolínsku jeden zemřel

  • 17
Záplavy mají další oběť. V Cerhenicích na Kolínsku zemřel energetik po zásahu elektřinou, kterou odpojoval v zaplavené trafostanici. Energetici museli v posledních dnech z preventivních důvodů odpojit desítky rozvoden, které zaplavila voda.

Tragédie se odehrála kolem třetí odpoledne, zemřel přibližně třicetiletý muž.

"V Cerhenicích došlo k úrazu elektrickým proudem v zatopené trafostanici. Náš lékař mohl po příjezdu na místo už jen konstatovat smrt," potvrdila zprávu iDNES.cz mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Příčiny úmrtí vyšetřuje policie. Ve středních Čechách je to čtvrtá oběť letošních záplav. Dva lidé zemřeli v neděli v Třebenicích u Prahy v chatě, která se sesula kvůli podemletí proudem vody (více zde).

V Mokřanech na Benešovsku našli pak hasiči v neděli večer v korytě Jankovského potoka utonulého 82letého muže. "Jeho manželka nahlásila, že se muž ztratil. Odklízel na břehu naplavené větve," řekla iDNES.cz mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.

Celkem si červnové povodně vyžádaly v celé České republice zatím šest obětí.

Bez elektřiny a dalších energií jsou tisíce lidí

Kvůli záplavám se v Česku ocitly bez proudu tisíce domácností. Nejhorší situace s rozvody elektřiny je právě ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky.

Energetické firmy vyřadily ve Středočeském kraji a Praze z provozu desítky trafostanic, později přibyly i některé úseky vedení nízkého napětí. Bez proudu se tak ocitly tisíce domácností.

Plynárenská společnost RWE zase vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze a varovala, že může být omezena spolehlivost dodávek plynu. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video