Diskuze

Přežije sociální stát?

Současný systém sociálního státu v evropském pojetí poskytuje člověku celoživotní standard bez ohledu na jeho práci a odchované děti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

st0rm

3. 8. 2005 9:02
socialni stat je nesmysl
Problem socialniho statu je v tom, ze rika, ze kazdy ma pravo na slusny standart, ale bez ohledu na miru pricineni, tudiz se vyplytvaji velke penize na lidi, kteri nekdy nepracovali a pracovat nebudou a maji jen spoustu deti a z toho ziji - dalsi priklad jsou podnikatele, kteri maji vysoke zisky, ale svuj plat stanovuji na minimum, protoze vse odepisi jako naklady (vcetne herniho volantu a televize), takze plati minimalni socialni/zdravotni atd a presto jim stat bude platit duchod :-\ Pokud by stat rozdeloval podle zasluh, tim by opravdu mohl usetrit na podporu opravdu slabsich skupin, ktere ovsem ze sebe nedelaji slabe zamerne. Jenze jak to posoudit ???
0 0
možnosti

usnicka

3. 8. 2005 3:24
děti
Př. Velice je mně líto nadaných dětí, které nemohou studovat na VŠ,protože jsou bohužel ze sociálně slabých rodin.Pokud je dítě na SŠ úspěšné, měl by to stát brát v potaz a takové dítě ze slabé rodininy na studiích dotovat. Jenže tady máme na druhou stranu víc mladých toužících po studiích než po práci v učebním oboru a dotace takových dětí by asi narušil stát. rozpočet. Je to začarovaný kruh.
0 0
možnosti

Englishman

3. 8. 2005 7:48
Re: děti
Problémem tady nejsou peníze, ale jednoznačně numerus clausus na vysokých školách. Numerus clausus je nemravný a je dalším z řady příkladů státního přerozdělování od chudých směrem ke střední třídě.
0 0
možnosti