Volby. Ilustrační foto.

Volby. Ilustrační foto. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Prezident vyhlásil krajské a senátní volby na polovinu října

  • 14
Voliči letos zamíří k urnám 17. a 18. října. V termínu, který dnes vyhlásil prezident Václav Klaus, proběhnou krajské volby a první kolo voleb do třetiny Senátu, oznámil hradní mluvčí Radim Ochvat.

Češi budou volit krajská zastupitelstva ve všech krajích, kromě hlavního města Prahy. V Praze se budou konat pouze volby do Senátu, a to ve třech volebních obvodech.

Voliči také obmění třetinu Senátu, senátní volby se budou konat v sedmadvaceti volebních obvodech. - přehled obvodů najdete zde

Zájemci o místa v krajských zastupitelstvech i v Senátu tak musejí kandidátky předložit nejpozději v úterý 12. srpna.

. Volební obvody pro volby do Senátu Parlamentu ČR

V krajských volbách budou největší počet hejtmanů obhajovat občanští demokraté, kteří jich mají po mimořádně dobrém výsledku posledních voleb hned třináct. V Senátu bude ODS obhajovat osm křesel.

Opoziční ČSSD se naopak pokusí zabodovat, dosud v senátních a krajských volbách prohrávala. Špičky ČSSD věří, že volby budou referendem o Topolánkově vládě, proto socialisté plánují v předvolební kampani nastolovat především celorepubliková témata. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video