NATO naplnilo očekávání, pod tlakem jedná skvěle, zhodnotil Pavel summit

  • 16
Prezident Petr Pavel je s výsledky dvoudenního summitu NATO v litevském Vilniusu spokojen. Aliance umí v případě potřeby přijímat rozhodnutí rychle a efektivně, míní Pavel, podle nějž je Česko připraveno zapojit se do systému podpory Ukrajiny ohlášeného skupinou G7.

„Tento summit ukázal, že aliance je tím lepší, pod čím větším tlakem je. Vzhledem k tomu, že jsme v situaci, kdy Ukrajina už více než 500 dní čelí brutální válce a měla od tohoto summitu velká očekávání, tak i tlak na účastníky summitu byl poměrně velký,“ řekl Pavel.

Česko je připraveno zapojit se do systému podpory Ukrajiny ohlášeného skupinou G7, mluvit o konkrétních způsobech je ale předčasné, uvedl také Pavel.

NATO podle něj dělá přesný opak toho, co očekával ruský prezident Vladimir Putin, který předpokládal, že blok nebude schopný se dohodnout a rozhodovat.

Český prezident zdůraznil, že aliance shodla na všech bodech, které si pro summit stanovila. „Zároveň se také podařilo ujistit Ukrajinu v očekávání, že v tom nezůstane sama. Že jí budou ostatní státy pomáhat, a to velice výrazně. To, na čem se tady ostatní státy shodly, jsou dlouhodobé záruky pro Ukrajinu z hlediska materiálního, finančního, ale i bezpečnostního,“ uvedl Pavel.

Místo svatby s NATO zůstáváme přáteli. Zklamaní Ukrajinci ztratili iluze

Země skupiny vyspělých ekonomik G7 ve středu ve Vilniusu oznámily mezinárodní rámec, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám, jež mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámení označil za důležité vítězství pro bezpečnost Ukrajiny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video