Kandidát na ministra zahraničních věcí Tomáš Petříček. | foto: Dan Materna, MAFRA

Prezident jmenuje příští úterý Petříčka do funkce ministra zahraničí

  • 11
Miloš Zeman jmenuje Tomáše Petříčka ministrem zahraničí 16. října v 11:30 na Pražském hradě, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování se původně očekávalo již tento týden. Zeman dříve podmínil Petříčkovo jmenování odchodem současného politického tajemníka ministerstva zahraničí Miroslava Pocheho z úřadu.

Petříček po čtvrteční schůzce se Zemanem řekl, že ho prezident jmenuje ministrem pravděpodobně tento týden. Jmenování během několika dnů naznačil i Zeman, který očekával, že by se tak mohlo stát již v úterý. Pražský hrad nakonec ústavní akt přesunul na další týden. Důvodem je podle Ovčáčka Zemanova cesta na summit V4 na Slovensku. Prezident na něj odcestuje ve středu, vrátí se v pátek.

08.října 2018 v 11:00, příspěvek archivován: 08.října 2018 v 11:14

Pan prezident jmenuje v úterý dne 16. října 2018 v 11:30 hodin na Pražském hradě Tomáše Petříčka ministrem zahraničních věcí.

„S panem prezidentem jsme personální otázky také řešili. Já jsem rád za to, že si pan prezident vyslechl můj názor, že ministr zahraničních věcí by si měl být schopen složit svůj poradenský sbor na základě vlastního uvážení, na základě odbornosti konkrétních osob. Budu vybírat z řad zkušených akademiků, bývalých diplomatů a bývalých aktivních politiků,“ uvedl Petříček po schůzce se Zemanem.

Už před setkáním Petříček prohlásil, že po jeho jmenování zanikne post politického tajemníka, který Poche nyní na ministerstvu zastává. „Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná. Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr Hamáček musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním,“ řekl Petříček.

Později na Twitteru uvedl, že by chtěl s Pochem v budoucnu spolupracovat v oblasti evropské politiky a „využil tak jeho erudice a zkušeností ve prospěch České republiky“.

Ministerstvo zahraničí od jmenování vlády vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček kvůli tomu, že Zeman odmítl jmenovat Pocheho. Hamáček v září od původní nominace ustoupil a navrhl Petříčka.

Petříček po jednání s prezidentem Zemanem 4.10.2018: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video