Premiér ukončil spor Němce s Benešovou

  • 15
Premiér uzavřel spor nejvyšší žalobkyně Benešové s ministrem Němcem. Vyvolala ho kauza katarského prince. Paroubek si nepřeje, aby se v budoucnu spory vysokých činitelů odehrávaly na veřejnosti. Oba aktéři se budou snažit najít společné řešení, oznámil premiér po schůzce s nimi.

Kvůli ostrým sporům nejvyšší státní zástupkyně s ministrem spravedlnosti si premiér Jiří Paroubek pozval oba odpoledne na Úřad vlády.

"Spor je z mého hlediska vyřešen a nebude pokračovat, rozhodně ne v té mediální oblasti. Oba zúčastnění se budou snažit najít nějaké společné schůdné řešení," řekl premiér po schůzce.

Kauzu katarského prince považuje tímto za uzavřenou. O tom, na čí straně je pravda, má rozhodnout právní analýza. Vypracovat by ji měl exministr Jaroslav Bureš. Tomu chce také Paroubek nabídnout místo svého poradce.

V rozhovoru pro stanici BBC premiér řekl, že očekává omluvu státní zástupkyně ministrovi. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun by podle něj měl přehodnotit své výroky na adresu Benešové. "Měli by si uvědomit, že jsou úředníky a slouží státu. Podobné komentáře jim nepřísluší," řekl Paroubek.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se přeli o to, do jaké míry může ministerstvo spravedlnosti zasahovat do práce státních zastupitelství. Spor se vyhrotil zejména kvůli rozdílnému postoji v kauzách exministra informatiky Vladimíra Mlynáře a katarského prince Sáního.

Oba představitelé české justice se přeli o rozhodnutí vydat do Kataru prince obžalovaného ze zneužívání mladistvých. Ministr spravedlnosti se ohradil proti prověrce, kterou na něj nejvyšší státní zástupkyně poslala.

V Sedmičce na TV Nova řekl, že nejvyšší státní zástupkyně zřejmě nechala prošetřit postup jeho úřadu ve věci vydání katarského prince na základě neúplných informací. Nejvyšší žalobkyni v minulých dnech pohrozil odvoláním. - více zde

Podle Benešové byl postup ministerstva v rozporu s trestním řádem.

Napjatou situaci mezi Němcem a Benešovou chtěla řešit také předsedkyně ústavněprávního výboru sněmovny Vlasta Parkanová. Svolala kvůli tomu mimořádné jednání výboru. To však skončilo bez výsledku. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video