Předsednictvo ČSSD se shodlo na ústavních změnách

Praha - Předsednictvo ČSSD se na svém sobotním jednání jednomyslně shodlo na ústavních změnách, které dohodli členové společné komise vytvořené zástupci sociální demokracie a ODS. Zejména se jedná o změny, které omezují roli prezidenta.
Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková oznámila, že v horizontu několika dnů obdrží návrhy ústavních změn k projednání Poslanecká sněmovna.
Buzková vysvětlila, že návrh směřuje například k omezení imunity poslanců jen na dobu výkonu jejich mandátu a k tomu, aby sama sněmovna mohla zkrátit své volební období formou usnesení, které by schválila nejméně třípětinová většina poslanců.
    Ústavní změny by dále měly vést ke ztrátě výlučného práva prezidenta republiky při personálním obsazení Nejvyššího soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a bankovní rady České národní banky.
Návrh vypracovaný ČSSD a ODS předpokládá, že třetinu členů bankovní rady by navrhovala sněmovna, třetinu Senát a třetinu vláda.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video