Předpovědi se neplní, ale lidé jsou ostražití

Šumperk, Jeseník - Předpovědi meteorologů, které hlásily na noc z úterý na dnešek přívalové deště na střední a severní Moravě, se zatím v Olomouckém kraji nenaplnily. Lidé i úřady však zůstávají v pohotovosti, kdyby se situace změnila. V Olomouckém kraji v úterý večer ani v noci na dnešek nepršelo. Výjimkou byl okres Jeseník, kde drobně mžilo. Větší déšť se spustil až nyní v 10 hodin dopoledne.

"Déšť se spustil až dnes ráno a voda v řekách a potocích zatím nestoupá," řekla přednostka jesenického okresu Milena Novotná. Od pátečních dešťů lidé vyčistili propusti i samotné potoky a bystřiny, kde hrozilo větší nebezpečí než na velkých řekách. Podle Novotné však úřady ani obce po zkušenostech z roku 1997 nebezpečí nepodceňují a jsou ostražití.

V 09 hodin ráno nepršelo ani na většině území Šumperska. "Nemám žádné poznatky, že by se voda v řekách a potocích vůbec blížila prvnímu stupni," řekl operační důstojník šumperských hasičů, kteří elektronicky monitorují stav vody na horních tocích. Hasiči však pozorně sledují hlášení meteorologů. Podobná situace je i v ostatních okresech regionu.

Podle dnešní ranní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se však ještě v horských oblastech na severovýchodě Čech a na severu a severovýchodě Moravy a ve Slezsku očekávají místy intenzívní srážky. Ve čtvrtek už hovoří předpověď jen o místních přeháňkách a dešti. "Vypadá to, že původně hrozivá předpověď se nenaplní," podotkla přednostka Novotná.

Brigádníci pomáhají při uklidu zámeckého parku v Čechách pod Kosířem po pátečním tornádu

Brigádníci pomáhají při uklidu zámeckého parku v Čechách pod Kosířem po pátečním tornádu

Obyvatelé Stařechovic na prostějovsku spravují střechu po pátečním tornádu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video