ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MAFRA

Tání sněhu může zvednout hladiny řek v podhůří Jeseníků, Krkonoš a Šumavy

  • 14
V podhůří západních Krkonoš a také Jeseníků může tání sněhu od pondělního poledne zvednout hladiny toků, varují meteorologové. Až druhé povodňové stupně na řekách čekají od pondělního večera do středy v Pošumaví.

V Česku se v posledních dnech výrazně oteplilo, na většině stanic ČHMÚ na silvestra i Nový rok byly překonány mnohdy desítky let platné teplotní rekordy. Nejvyšší naměřené teploty v obou dnech přesáhly 15 stupňů Celsia. Sníh na horách tak rychle ubývá. 

Více na Počasí iDNES.cz

Povodňová bdělost platí od pondělí do odvolání, zatím předběžně do středy, pro liberecké obce s rozšířenou působností Jilemnice, Semily, Tanvald, Železný Brod, pardubické Králíky, olomoucký Jeseník, Šumperk, Zábřeh, moravskoslezský Rýmařov, jihočeský Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Vimperk a plzeňské Horažďovice a Sušice.

Meteorologové očekávají v podhůří Jeseníků, Jizerských hor a Krkonoš vzestupy hladin řek pouze na 1. stupeň povodňové aktivity. V Pošumaví by však některé řeky mohly dosáhnout i 2. povodňového stupně.

„Od pondělního večera a během úterý očekáváme výraznější vzestupy hladiny na tocích odvodňujících centrální Šumavu. V úterý by v povodí horní Otavy a Vltavy nad Vodním dílem Lipno mohl být překročen 1. stupeň povodňové aktivity, na některých úsecích řek i 2. stupeň,“ varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové doporučují sledovat vývoj situace a jeho prognózu na jejich webových stránkách nebo v médiích. Varují před možností zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Lidé by se měli vyvarovat jízdy lodí na řece a vstupu do koryt řek.

Většinou jen první povodňové stupně bdělosti se v Podkrkonoší a pod Beskydami objevovaly na některých místech už v minulých dnech. Tání sněhu na horách může zastavit až ochlazení předpovídané na středu. Od čtvrtka by mělo v noci opět mrznout a může také sněžit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video