ilustrační snímek | foto: MAFRA

Teploty tento týden zůstanou nadprůměrné. Sněžit bude na horách, jinde pršet

  • 0
Poslední únorový týden podle meteorologů přinese občasný déšť a přeháňky, které se ve vyšších polohách změní na sněžení. Slunce na Česko přes zataženou oblohu prosvítí jen občasně. Teploty budou proměnlivé, jen v sobotu se denní teplota vyhoupne až na 15 stupňů Celsia.

„Teplotně se pořád budeme pohybovat nad dlouhodobým normálem,“ popsal meteorolog Miloš Dvořák z ČHMÚ

Neobvykle teplé počasí bude pokračovat, na horách by mohlo ještě sněžit

V pondělí bude obloha polojasná, během dne bude oblačnosti od jihozápadu přibývat. Odpoledne se v Čechách postupně místy objeví déšť, který se nad 800 metrů zpočátku změní ve sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 5 až 9 stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách pak kolem nuly. Na Šumavě a v Krušných horách bude teploměr ukazovat kolem 4 stupňů Celsia. Mírný severozápadní až západní vítr bude během dne přechodně slábnout a měnit se na jihozápadní až jižní.

V úterý bude zataženo až oblačno. Na severozápadě bude na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ale později zde bude oblačnosti částečně ubývat a srážky spadnou jen místy. Nad 900 metrů se přeháňky změní ve sněhové. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí 9 až 13 stupňů Celsia, naopak během noci teploty klesnou mezi 7 až 3 stupně. Jihozápadní vítr s občasnými nárazy kolem 15 metrů za sekundu se bude měnit na západní a slábnout.

Ve středu meteorologové očekávají proměnlivé počasí s převážně velkou oblačností. Místy budou, na horách četnější, přeháňky. Zpočátku se nad 900 metrů, postupně už i nad 400 metrů, občasný déšť změní na sníh. Nejnižší noční teploty budou 5 až 1 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 stupni Celsia, na jihovýchodě až 10 stupňů. 

Orkán na Sněžce měl rychlost 223 km/h, bez elektřiny jsou tisíce domácností

Ve čtvrtek bude proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky. Na horách bude výskyt přeháněk četnější, pod 400 metrů smíšené nebo dešťové. Teploměr zaznamená nejnižší noční teplotu 1 až -3 stupně Celsia. Nejvyšší denní teplota bude 2 až 6 stupňů. 

Obloha v pátek bude zatažená až oblačná. Místy, zejména v Čechách, meteorologové očekávají občasné sněhové přeháňky, které se budou od západu postupně pod tisíc metrů měnit v dešťové. Nejnižší noční teploty budou 1 až -3 stupně. Nejvyšší denní teploty pak 4 až 8 stupňů Celsia.

Od soboty do pondělí se pak očekává zpočátku převážně velká oblačnost a na většině území déšť. Postupně od západu se ale bude obloha protrhávat. Srážky spadnou jen místy a od vyšších poloh budou sněhové. Nejnižší noční teplota zpočátku bude kolem 6 stupňů Celsia, postupně se bude snižovat na 2 až -  stupně. Nejvyšší denní teplota v sobotu dosáhne 11 až 15 stupňů Celsia, v dalších dnech 4 až 9 stupňů. 

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video