ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Dva dny hrozí ledovka, silvestrovský víkend slibuje až 15 stupňů

  • 53
Po mrazivých vánočních svátcích se teploty prudce zvednou. V posledních dnech tohoto roku se budou pohybovat dokonce mezi 10 a 15 stupni. Do středy platí výstraha meteorologů před ledovkou, která může komplikovat dopravu. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.

Silvestrovská noc bude podle meteorologů jasná a teplá, pod 10 stupňů se teploty dostanou jen ojediněle. V podobném duchu se ponesou i první dny roku 2022. Srážky se místy mohou objevovat po Novém roce, na horách by mohlo i sněžit. 

„Při mrznoucím dešti se bude v následujícím týdnu vytvářet ledovka,“ varuje meteorolog Marjan Sandev. Od pondělní půlnoci do středečního poledne platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí ČHMÚ před ledovkou, která může komplikovat dopravu. Námraza na vozovkách i chodnících se může objevovat v důsledku mrznoucích dešťů. 

V pondělí bude zataženo až oblačno, na severovýchodě zpočátku i polojasno. Na západě Čech se může objevit slabé sněžení nebo mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. 

Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo nuly, na severovýchodě nestoupnu nad -4 °C, na horách kolem 0 °C, na Šumavě až +3 °C. Bude foukat slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, na Českomoravské vrchovině mírný vítr 2 až 6 m/s.

V noci bude zataženo až oblačno, v severovýchodní polovině území většinou polojasno. V západní polovině Čech postupně místy mrznoucí déšť nebo i sněžení. Nejnižší teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména ve východní polovině území kolem -8 °C.

Více na Počasí iDNES.cz

V úterý bude zataženo až oblačno, na severovýchodě dopoledne i polojasno. Zejména v Čechách, se místy objeví mrznoucí déšť nebo sněžení. Odpoledne a večer se rozšíří na celé území, v Čechách budou srážky přecházet v déšť. Na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku místy i sněžení. Nejvyšší teploty až +2 °C, v Čechách místy kolem +4 °C. Na horách na severu území vítr s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

Ve středu již přijde lehké oteplení. Denní teploty místy vystoupají na 9 °C. Na východě se teploty budou držet kolem dvou stupňů. Očekáváme zataženo až oblačno, občasný déšť, v severovýchodních Čechách a na Moravě zpočátku srážky i mrznoucí nebo sněhové. Nejnižší noční teploty až -3 °C, v Čechách místy kolem +3 °C.  Čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, v Čechách místy s nárazy kolem 15 m/s.

Česko sužuje ledovka, pozor si musí dát chodci i řidiči

Ve čtvrtek dosáhnou denní teploty dvouciferných hodnot. Vyšplhají se až k jarním 14 °C , jen na severu a východě místy kolem 8 °C. Bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na severu a východě kolem 2 °C. Foukat bude slabý proměnlivý vítr.

V pátek budou nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, na severovýchodě a východě místy kolem 8 °C. Čekáme zataženo až oblačno, místy občasný déšť. Od jihozápadu ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C, na severovýchodě a východě místy kolem 3 °C.

Na Nový rok by mělo být oblačno až polojasno. Místy bude pršet, na horách se mohou objevit i sněhové srážky. Teploty zůstanou nad deseti stupni.

Silvestr na blátě. Přelom roku přinese tání i na horách, říká meteorolog

Silvestrovský víkend tak bude teplotami ostře kontrastovat s víkendem vánočním, kdy teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla až na minus 26,8 stupně Celsia. Byla to zatím nejnižší teplota této zimy

Aktuální počasí nad Prahou sledujte v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video