Inverznímu počasí napomáhá i mrazivé počasí. Každé ráno obaluje stromy

Inverznímu počasí napomáhá i mrazivé počasí. Každé ráno obaluje stromy jinovatka. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Do pátku bude slunečno a až 11 stupňů, o víkendu se zatáhne a sprchne

  • 11
Inverzní počasí bude pokračovat celý pracovní týden. V pondělí by se mohly teploty vyšplhat až k 11 °C, při nízké oblačnosti bude ale jen slabě nad nulou. V dalších dnech bude slunečního svitu ubývat. Počasí se změní o víkendu, na horách by mělo sněžit, v nížinách pršet.

„V pondělí by ale měla převažovat místa, kde bude svítit slunce, nízká oblačnost vydrží po většinu dne hlavně na jihozápadě a severovýchodě republiky,“ popsal meteorolog Jan Šrámek. 

V dalších dnech by postupně mělo přibývat nízké oblačnosti, proto míst, kde bude slunečno, už bude proti pondělku méně. „Výraznější změna v počasí se očekává až během víkendu, kdy k nám začnou od západu postupovat frontální systémy, na horách by se postupně mělo objevit sněžení, v nížinách bude pršet,“ dodal Šrámek.

V pondělí bude jasno. Na jihozápadě Čech a severovýchodě Moravy a Slezska místy čekejme zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 7 až 11 stupňům, při nízké oblačnosti bude kolem tří stupňů, stejně jako na na horách, v Jeseníkách a Beskydech teploty klesnou k -2 °C.

Noc na úterý bude jasná, postupně se místy zatáhne nízkou oblačností. Teploty spadnou k -3 až +1 °C, při malé oblačnosti a slabším větru až k -5 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr na jihu Moravy a Českomoravské vrchovině místy nabere v nárazech rychlost kolem 15 m/s.

V úterý přes den bude jasno nebo skoro jasno, místy zataženo nízkou oblačností. Teploty se udrží mezi 4 až 8 stupni, při nízké oblačnosti bude kolem 2 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr se na jihu Moravy a Českomoravské vrchovině přechodně změní na čerstvý místy s nárazy kolem 15 m/s.

Ve středu bude zataženo, na severozápadě ojediněle s mrholením, na jihu území bude ojediněle jasno až polojasno. Noční teploty se budou pohybovat mezi -2 a +2 °C, při malé oblačnosti klesnou k -4 °C, denní pak mezi 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek pak bude zataženo nízkou oblačností, zpočátku ojediněle, postupně místy jasno až skoro jasno. Noční se budou držet v intervalu mezi -3 a 1 °C, při malé oblačnosti bude ojediněle kolem -5 stupňů, denní teploty vyšplhají na 5 až 9 stupňů, při nízké oblačnosti bude jen kolem 2 °C.

V pátek očekáváme jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. Noční teploty opět klesnou na -3 a 1 °C, při malé oblačnosti ojediněle až k -6 °C, denní teploty se opět vyšvihnou na 5 až 9 °C, při nízké oblačnosti ale jen k 3 °C.

Víkend bude podle předpovědi oblačný až zatažený, místy s deštěm nebo přeháňkami, na horách předpovídají odborníci srážky většinou sněhové. V sobotu zpočátku místy polojasno. Noční teploty budou mezi -1 až 4 °C, v sobotu při zmenšené oblačnosti kolem -3 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 9 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video