Týden bude ve znamení mrznoucí mlhy. Může i mrholit nebo slabě sněžit

  • 0
Po deštivějším pondělku se prosadí chladné inverzní počasí. Slunce se objeví spíše jen sporadicky, větší naděje je na horách, kde by mohlo být tepleji. Naopak poměrně častým jevem budou mrznoucí mlhy, při kterých se může vytvářet námraza. Z nízké oblačnosti by také mohlo mrholit nebo slabě sněžit.

„V pátek přejde přes naše území studená fronta, za níž se ochladí na horách, v nižších polohách se teploty příliš nezmění. V horských oblastech by se tak mohly objevit i sněhové vločky. Nebude se však s největší pravděpodobností jednat o výraznější srážky,“ předpověděl meteorolog Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

V pondělí bude zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně na většině území slabý déšť nebo přeháňky. Většinou nad 800 m, na jihu a východě zpočátku nad 1 200 m srážky sněhové, ráno na Moravě ojediněle i mrznoucí. Odpoledne a večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 9 °C, v 1 000 m na horách kolem 1 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní a večer bude slábnout.

V noci na úterý očekávají meteorologové jasno až polojasno, postupně se na většině území vyskytnou mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty 0 až -4 °C. Vát bude slabý severozápadní až západní, postupně proměnlivý vítr do 4 m/s.

V úterý přes den bude většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, zpočátku i mrznoucí. Ojediněle, odpoledne přechodně místy, jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 8 °C. Slabý proměnlivý, postupně jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s. Na severovýchodě území během dne mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Ve středu očekávají meteorologové na většině území zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Na horách místy a ojediněle i v nižších polohách polojasno. Ojediněle přijde také mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až 7 °C. Foukat bude slabý, zpočátku na severovýchodě, přes den ve východní polovině území mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Ve čtvrtek bude na většině území zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Ojediněle, postupně místy, zejména na horách polojasno. Ojediněle mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při déletrvajícím vyjasnění a slabém větru až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až 7 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

V pátek předpokládáme převážně zataženo, mlhavo, ojediněle až polojasno. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při polojasnu až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, při polojasnu až 7 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video