ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Tropický start týdne vystřídají ve středu déšť a bouřky, prudce se ochladí

  • 23
V pondělí bude ještě tepleji než o víkendu. Na některých místech může být letos poprvé v Česku až tropických 30 stupňů, v úterý pak ještě o dva stupně víc. Ve středu se ale prudce ochladí, meteorologové očekávají déšť a bouřky.

Na pondělí vydali meteorologové výstrahu před větrem s nízkým stupněm nebezpečí. 

„Kromě západní poloviny Čech bude na ostatním území Česka foukat silnější vítr, na hřebenech Jeseníků a Beskyd může přesáhnout v nárazech rychlost 110 km/h, v nížinách 65 km/h,“ sdělila meteoroložka Marie Odstrčilová. 

Silný vítr s nárazy nad 65 km/h bude trápit Česko i v úterý. Od dopoledne do večera má foukat na jižní Moravě, na Vysočině a severovýchodě Čech.  

Vítr může poškodit stromy a lesy, možné jsou menší škody na budovách a komplikace v dopravě, varovali meteorologové. Lidé by podle nich měli zajistit okna a dveře a také zabezpečit volně uložené předměty a skleníky. Návštěvnici hor by neměli chodit na hřebeny.

V pondělí meteorologové očekávají jasno až polojasno, na západě k večeru oblačno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 stupni, v Čechách se místy vyšplhají až na tropickou třicítku. V 1 000 metrech na horách bude kolem 20 stupňů, kromě Šumavy, tam se teploty budou pohybovat kolem 24. 

Více na Počasí iDNES.cz

Foukat bude čerstvý jihovýchodní až jižní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severovýchodě kolem 30 m/s (kolem 110 km/h). V západní polovině Čech bude vítr mírný 2 až 5 m/s. Večer bude slábnout.

V noci na úterý bude jasno až polojasno. Nejnižší teploty klesnou k 16 až 12 °C. Mírný, k ránu čerstvý jihovýchodní až východní vítr bude foukat rychlostí 4 až 8 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (70 km/h), na horách na severovýchodě kolem 25 m/s (90 km/h). Slabší vítr bude foukat v západní polovině Čech rychlostí 1 až 4 m/s.

V úterý přes den bude jasno až polojasno, zpočátku na západě, postupně i na ostatních místech Čech oblačno. Večer začnou na západě ojediněle přeháňky a bouřky. Nejvyšší úterní teploty budou mezi 26 až 30 °C, v Čechách ojediněle až 32 °C. 

Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr bude mít rychlost 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (70 km/h), na horách na severovýchodě kolem 25 m/s (90 km/h). Večer vítr zeslábne. V západní polovině Čech bude mírný vítr s rychlostí 2 až 5 m/s.

Ve středu lze očekávat oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. V Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku občasný déšť, i vydatný, nebo přeháňky, zejména na východě místy bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty na západě budou od 13 °C. Na východě očekávají meteorologové až 26 °C. Mírný jižní vítr s rychlostí 2 až 6 m/s se bude měnit od západu na severozápadní.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno a občasným, někdy i vydatným deštěm, nebo přeháňkami. Ojediněle se mohou vyskytovat bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou ke 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty budou okolo 12 až 17 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 10 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

V pátek bude zataženo až oblačno. Počítat se musí s občasným deštěm nebo přeháňkami. Srážky a oblačnost budou postupně obývat. Nejnižší noční teploty budou 10 až 6 °C. Páteční denní maxima budou mezi 12 až 16 °C. Mírný severozápadní vítr s rychlostí 3 až 7 m/s bude slábnout.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: O víkendu a v pondělí očekávají meteorologové oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. V závěru období bude přibývat oblačnost a srážky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty mezi 15 až 20 °C.

Aktuální počasí v Praze sledujte v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video