Blesky nad Olomoucí. (19. července 2005) | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Předpověď nevyšla, přišly jen slabé bouřky

  • 15
Předpověď meteorologů se nenaplnila. Ochladilo se, přišly bouřky, ale krupobití, přívalové deště a silný nárazový vítr Česko nezasáhly. Oblačno a přeháňky meteorologové sice předpovídají i na další dny, ale budou slabší.

Nejvíc podle odborníka z Českého hydrometeorologického ústavu napršelo od pondělního večera do úterního poledne na jihu republiky. Přístroje zaznamenaly 25 milimetrů srážek.

V pondělí přitom meteorologové varovali, že by mohlo spadnout až 30 milimetrů, lokálně i o dvacet víc. - více zde

Meteorologové mají povinnost veřejnost varovat, pokud předpovídané jevy, například rychlost větru, či teplota vzduchu, překročí určité limity. "V létě to jsou většinou vedra a bouřky," upřesnil odborník.

Pršet bude dál
"Budou ještě nějaké bouřky, ale slabší," naznačil další vývoj počasí.

Noc na středu bude oblačná s přeháňkami. Polojasno, přechodně oblačno a ojediněle přeháňky očekávají meteorologové i ve středu přes den. K večeru bude na severozápadě oblačnost přibývat a srážky budou četnější. Teploměry ukážou 20 až 24 stupňů.

V sobotu vichr lámal stromy
Podobně meteorologové "slibovali" ochlazení na sobotu, které mělo rovněž přinést přeháňky a bouřky. Tehdy se bouřka a silný vítr přehnaly nad Moravskoslezským krajem. Nechaly za sebou přes dvě desítky spadlých stromů.

Nejhorší situace byla na Frýdecko-Místecku, kde hasiči kvůli vyvráceným stromům museli vyjíždět desetkrát, popsal ČTK operační důstojník krajských hasičů.

Nejpostiženějšími obcemi byly podle něj Krmelín a Vratimov. "V okrese Ostrava spadlo pět stromů. Mimo to jsme museli odčerpávat vodu z kanalizace na ulici Kosmonautů v Ostravě-Zábřehu, protože ohrožovala základní školu," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video