Předpověď: déšť může zatopit sklepy

  • 6
Meteorologové očekávají vytrvalý déšť a přívalové srážky. Během dne a noci místy naprší až 30 milimetrů, v bouřkách i 50. "Voda může lokálně zatopit sklepy," upozorňuje předpověď. Počasí bude ale vrtošivé. Po deštích přijdou o víkendu třicetistupňová vedra.

Za zvrat v počasí může studená fronta, která postupuje přes naše území k severovýchodu.

Meteorologové hlásí během pondělka a v noci na úterý trvalejší srážky v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku pak mohou být přeháňky a bouřky, ojediněle i s přívalovými srážkami.

"Ojediněle se může vyskytnout i krupobití," doplnila už dříve Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Na většině území ani v noci neklesnou teploty pod 10 stupňů. A v pondělí během dne se budou teploty držet na 22 stupních.

V úterý už prudké deště hrozit nebudou, ale teploty zůstanou podobné. A o následujícím víkendu bude zase všechno jinak. Začnou vedra a teploty dosáhnou podle předpovědi poprvé třiceti stupňů.

Na Šumavě mrzlo
Počasí s lidmi v posledních dnech tak trochu žertuje. Většina země se v sobotu radovala ze slunečného a teplého dne, ale na Jezerní slati na Šumavě ten den ráno naměřili rekordní chladno: minus čtyři stupně Celsia.

Předpověď počasí
podle Meteopressu

Slať totiž leží v dolíku uprostřed náhorní plošiny, takže tam "přitéká" a drží se chladnější vzduch.

Rekordně nízkou teplotu naměřil na Šumavě meteorolog Antonín Vojvodík. "Často tu ale během dopoledne vystřelí teploty až o dvacet stupňů nahoru," vysvětluje Vojvodík.

Déšť - ilustrační foto

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video