Diskuze

Na lepší předčasné důchody lidé slyší. Úřady jsou pod těžkým náporem

Česká správa sociálního zabezpečení čelí náporu lidí kvůli předčasným důchodům. Podle ředitele správy Františka Boháčka by se měli vyhnout osobní návštěvě a formulář pro uplatnění nároku by měli posílat poštou nebo elektronicky. Zájem vzrostl po polovině října po zveřejnění informace, že výpočet předčasné penze je navzdory trvalému krácení letos vyšší, než by byl řádný důchod příští rok.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Jsem v předčasném důchodu od června letošního roku. V lednu (tedy za půl roku) se díky valorizacím dostanu na výši plného důchodu (dle výpočtu při odchodu do důchodu). Je mi 60 let, doba pojištění včetně náhradních dob 42 let, odpracováno 36 let. Myslím, že si ten důchod zasloužím, dokud jsem ještě schopná samostatného života, do systém jsem odvedla dostatek. Nemám to zadarmo.

0 0
možnosti
NP

Ta současná vláda chce prostě CR zlikvidovat. To jinak už není ani mozny. No ne? A úřady jsou pod těžkým náporem prevazne kvůli migrantum z Ukrajiny, ne důchody.

0 3
možnosti

V89a20š24e92k 53Ř46í74h19a

2. 11. 2022 18:34

Ale jo ať jdou d důchodu. Jen ať potom nepracují na nové úvazky.

Ať se jim to líbí nebo ne tak tím vytváří pro státní kasu jednu z nejdražších pracovních sil.

0 1
možnosti
NP

Spis kdo bude delat na celou ukrajinu? Dají snad půlku svého platu politici či co?

0 0
možnosti
JK

J66a17n 36K66r22á41l

2. 11. 2022 18:17

Stát se snaží prodloužit odchod do důchodu, takto ale dosáhne opaku.Vzdycky jsem si naivně myslel,že když budu poctivě pracovat,tak se budu mít lépe, ale je to zcela opačně. Kdybych se choval rozumně, měl bych úvazek 0,2,za ten penzí mozna vyšší, než plat,a na další 4 dny v týdnu DPP,z toho se platí daň jen 15 procent.Za léta práce bych ušetřil miliony. Takto mám za odvedene milióny na danich penzí jen o trochu vyšší. Je to spravedlivé?

0 0
možnosti
JJ

Není to spravedlivé. Stát se nesnaží. Kdyby se snažil, nenastavil by to tak blbě.

Spravedlivé by to bylo, kdyby se vyměřovací základ pro výpočet důchodů valorizoval stejným koeficientem, jako důchod.

0 0
možnosti
Foto

Ředitel odboru sociálního pojištění Machanec nejdřív lidem v médiích poradí, že se jim vyplatí jít letos do předčasného důchodu a dá podrobný návod, jak to udělat, a pak se každý diví, že lidé chtějí jít do předčasného důchodu. No aby ne, když na tom vydělají možná dva tisíce měsíčně. Ten člověk by měl ve funkci skončit. Je to jako kdyby ministr financí poradil lidem, ať vyberou vklady a nakoupí zlato, protože bude měna.:-/

1 4
možnosti
IL

I31v82a82n 82L56a80c21k30o

2. 11. 2022 17:43

Příznivější parametry pro výpočet SD v 2022, to není libovůle úředníka, vyplývá to ze zákona (valorizace...). Víte, jak by lidé řvali, kdyby se to úřad snažil ututlat?

5 0
možnosti
MH

takže by letos mohlo odejít až 100 000 lidí do předčasného a řádného :-P ?

0 0
možnosti
DB

Jasný příklad neschopnosti politiků. Rozpočet ve schodku ve stovkách miliard a dělají se zákony, díky kterým se vyplatí odejít do předčasného důchodu.

Naopak by měli udělat zákon, že valorizace nad úroveň růstu výběru sociální pojištění by bylo trestné.

1 3
možnosti
DM

Trestné to být nemůže, pokud to povoluje stávající zákon, ale ten by se měl urychleně korigovat, protože tempo zvyšování důchodů je neúnosné...

0 0
možnosti
JK

No, když tak pořád vyhrožují odchodem do důchodu v 75 letech, tak bych si požádala taky.

10 0
možnosti
DM

a) Tak 75 let to nebude; b) Klidně si zažádejte, ale měla byste počítat s citelnou peněžní újmou...

0 0
možnosti
JM

J14a30n 12M35a46r74e52k

2. 11. 2022 16:50

Česká klasika.

1 0
možnosti
JB

Mladší ročníky už nemusí do budoucna řešit důchody, buď se jich nedožijí nebo dostanou almužnu nezávidím jim

10 0
možnosti
DM

Prostě si budou muset navyknout na to, že vlastní finanční situaci v důchodovém věku budou muset "citelně podpořit" VLASTNÍM individuálním spořením. Jinak budou (po zásluze) tak trochu "třít nouzi". Jinde ve světě je to ostatně právě takové...

1 1
možnosti