Vladislav Husák má šanci, že se vrátí do čela pražské policie.

Vladislav Husák má šanci, že se vrátí do čela pražské policie. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Pražské policii může velet Husák nebo Červíček

  • 23
Pražští policisté budou mít od října nového šéfa. Policejní prezident Oldřich Martinů podle informací MF DNES uvažuje o Vladislavu Husákovi nebo Martinu Červíčkovi. Oba připustili, že o tom s Martinů už mluvili.

Podle informací MF DNES patří mezi horká želízka v ohni zejména dvě jména. Ředitel cizinecké policie a bývalý policejní prezident Vladislav Husák a šéf celorepublikové dopravní policie Martin Červíček. - čtěte Šéf pražské policie Želásko po odvolání z funkce zvažuje konec kariéry

"Pan prezident Oldřich Martinů uvažuje o pěti kandidátech. Konečné rozhodnutí padne koncem září," uvedl mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

"Je pravda, že jsme o tom s policejním prezidentem hovořili," řekl včera Husák. "Byla by to pro mě velmi prestižní, až srdeční záležitost. Tuto funkci jsem totiž už v minulosti zastával. Momentálně mám ale hodně povinností vyplývajících z mé současné pozice," dodal.

Husák před rokem 1989 sloužil u pohotovostního pluku SNB a pražskou policii už jednou vedl.

Martin Červíček, šéf dopravní policieZ náchodské kriminálky do čela pražské policie?
Červíček na dotazy kolem své případné budoucnosti v křesle ředitele pražské policejní správy odpovídal opatrně. "Dostal jsem tuto nabídku. Další rozhodnutí je však plně v kompetenci policejního prezidenta. Uznávám však, že by to pro mě byla další profesní výzva," podotkl.

Martin Červíček před jmenováním do čela dopravní policie působil na Okresním ředitelství v Náchodě. Nejdříve jako vedoucí referátu cizinecké a pohraniční policie, poté velel místní kriminálce.

Podle policistů v tuto chvíli zastávají Husák i Červíček funkce srovnatelné s postem ředitele pražské správy. Zato Želásko by si zřejmě pohoršil.

"Nejsem si vědom okolností, kvůli kterým bych měl být odvolán. Nešlo by o žádné povýšení, ale o práci referenta. Uvažuji, že od policie odejdu," svěřil se při rozhovoru pro MF DNES. - Rozhovor s bývalým šéfem pražské policie Želáskem čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video