Gorilí samice Kamba

Gorilí samice Kamba | foto: ZOO Praha

Pražská zoo očekává další gorilí mládě

  • 21
Zoologická zahrada v Praze má radostnou novinu. Koncem ledna nebo začátkem února příštího roku očekává narození dalšího gorilího mláděte. Opakované testy březosti potvrdily, že svého prvního potomka by se měla dočkat 34letá samice Kamba, nejstarší členka pražské gorilí skupiny.

Nastávající maminka Kamba je jedna z posledních goril v evropských zoo narozených ještě ve volné přírodě. Odchycena byla jako mládě a většinu života strávila v zoo v německém Lipsku. Před příchodem do Prahy žila osm let ve Dvoře Králové.

Otcem jejího očekávaného mláděte je samec Richard, který zplodil také chloubu pražské zoo, nyní dvacetiměsiční gorilí slečnu Moju. Bylo to první mládě goril narozené v České republice. - více zde

Osud Kamby nebyl jednoduchý. Do hlavního města přišla v roce 2001 se samcem Tadaem, po roce se však za dramatických okolností museli oba stěhovat zpátky kvůli ničivým povodním, které zdevastovaly velkou část pražské zoo.

Po obnově gorilího pavilonu se chovatelé rozhodli, že Tadaa, který neplnil roli vůdčího samce ani nedokázal zajistit rozmnožení skupiny, nahradí mladým samcem Richardem z Anglie. Richard nezklamal a záhy s gorilou Kijivu zplodil Moju.

Začlenění Kamby do skupiny nebylo snadné
Až do letošního ledna zůstávala Kamba ve Dvoře Králové, ale vzhledem k vysokému věku každým rokem ztrácela naději na vlastního potomka. "Gorily se v zajetí dožívají 40 až 45 let, samice však po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce," vysvětlil ředitel zoo Petr Fejk.

Úspěšný otec Richard byl její poslední šancí na mateřství, proto se zahrady v Praze a Dvoře Králové rozhodly dále nečekat a přestěhovaly Kambu zpátky do pražského pavilonu, do nově složené skupiny s Kijivu, Shindou, Richardem a Mojou.

"Kamba si musela svou pozici v nové skupině tvrdě vybojovat, ale zvládla to na svůj věk velmi dobře," uvedl Fejk. Dodal, že gorila plní ve skupině roli uvážlivé a zkušené samice. Velmi se například sblížila s Mojou, která s ní tráví dokonce více času než s matkou Kijivu.

Richard ale o Kambu zprvu nejevil příliš velký zájem. "Kambě neprobíhala plnohodnotná říje. K ní došlo až v květnu po nasazení podpůrných hormonálních prostředků," vysvětlil Fejk. Početí nového mláděte se odehrálo v květnu, březost potvrdily opakované testy během léta.

"Zabřeznutí Kamby je velkým úspěchem spolupráce ZOO Praha a ZOO Dvůr Králové. Pro Kambu samou pak představuje šanci na obrovské rozvinutí jejího vlastního života, byť téměř na poslední chvíli. Soudě podle jejího vřelého vztahu k Moje je na prahu období, po kterém celý život toužila," míní Fejk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video