Pravice sice zvítězila, ale vládu nepřevezme

Promítne se vítězství pravice v krajských volbách do toho, kdo bude této zemi vládnout? Zatím tomu nic nenasvědčuje. Menšinová vláda Miloše Zemana se nechystá odejít ani přes totální debakl ČSSD v těchto volbách. Ani ODS, která ji drží při životě opoziční smlouvou, nepřipravuje žádný razantní krok. Výsledky krajských voleb, které přisoudily první dvě místa a v součtu i většinu hlasů Občanské demokratické straně a Čtyřkoalici, přesto mohou znamenat jisté "sblížení" těchto dvou politických uskupení.

"ODS a stranám Čtyřkoalice tyto výsledky napovídají, jestli máme nebo nemáme šanci se spolu pokoušet o nějaké společné vládnutí," řekl včera předseda ODS Václav Klaus v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Zároveň však dodal, že taková vláda nemůže vzniknout dříve, než se uskuteční nové volby do Poslanecké sněmovny: "Na výsledcích parlamentních voleb krajské volby nezměnily vůbec nic." V dvousetčlenné sněmovně mají ODS a Čtyřkoalice dál 101 hlasů, což Klaus považuje za velmi křehkou a v podstatě nefunkční většinu.

V tom mu dává za pravdu i místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda: "Sto jeden mandát není většina, se kterou se dá vládnout. Taková koalice by se stala rukojmím jediného poslance." Sami sociální demokraté se teď neodvažují komentovat, co se bude dít dál.

"Už to, že vznikly kraje, ovlivní politické aranžmá na celostátní úrovni. Ale pouštět se do dalekosáhlých vyjádření bez hlubší analýzy nelze," řekl místopředseda ČSSD Vladimír Špidla.

Že by se teď hned měla změnit vláda, si nemyslí ani politici Čtyřkoalice. "K vyvolání změny situace na vládní úrovni je třeba nový mandát z nových voleb.

A ty jsou naplánovány na rok 2002.

ODS se nechystá vládě vyslovovat nedůvěru, tím pádem je tato otázka zcela bezvýznamná," prohlásil včera předseda Unie svobody Karel Kühnl.

O předčasných volbách v současnosti nikdo nemluví.

První vstřícná gesta udělali lídři ODS a Čtyřkoalice hned v pondělí po vyhlášení výsledků krajských a senátních voleb. Václav Klaus vyzval své voliče, aby ve druhém kole senátních voleb v obvodech, kde nepostoupil kandidát ODS, podpořili kandidáty Čtyřkoalice proti komunistům.

Čtyřkoalice vzápětí doporučila totéž svým voličům - v obvodech, kde do druhého kola postoupili kandidáti ODS a komunisté.

V současné době zástupci ODS a Čtyřkoalice vyjednávají o uzavření koalic v některých krajích.

Výkonná rada ODS už v pondělí vyzvala své krajské politiky, aby dávali přednost stranám a koalicím s programem blízkým ODS.

Místopředsedkyně sociálních demokratů Jitka Kupčová se nedomnívá, že spolupráce ODS a Čtyřkoalice by ohrozila Zemanovu vládu: "Těžko se to dá předvídat, jsou to všechno jen hypotézy, ale já si nemyslím, že se teď ODS a Čtyřkoalice nějak výrazněji sblíží a že to bude mít zásadní vliv na současnou politickou situaci." Kupčová si ani nemyslí, že by Zemanův kabinet ohrožovala možnost předčasných parlamentních voleb. "Vzhledem k tomu, že volby budou za rok a půl, což je relativně krátká doba, tak tomu moc nevěřím." Vyvolání předčasných voleb má opět v rukou ODS. Do doby, než Ústavní soud rozhodne, zda bude platit nový volební zákon (prosadily jej ODS a ČSSD a měl by posílit velké strany), však o nových volbách vůbec nepřemýšlí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video