Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni - instituce, která nechtěně

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni - instituce, která nechtěně ukázala na problém přesahující západočeský region | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Práva v Plzni nesmějí dočasně přijímat doktorandy a udělovat tituly

  • 49
Až do odvolání nesmí právnická fakulta v Plzni nabírat uchazeče o doktorská studia a udělovat tituly Ph.D a také JUDr. v rámci rigorózního řízení. Rozhodla o tom akreditační komise. Její šéfka Vladimíra Dvořáková očekává rychlou nápravu poměrů ve škole, která se potýká se plagiátorskými skandály a nestandardní délkou studia.

Návrh akreditační komise musí potvrdit ministerstvo školství, které podle náměstka Vladimíra Růžičky ovšem vždy doporučení akceptovalo. "Jde o rozhodnutí akreditační komise. Bude platit do odvolání," potvrdil iDNES.cz Josef Průša, rektor Západočeské univerzity v Plzni.

Akreditační komise bude po škole žádat předložení kontrolní zprávy nejpozději do 15. května. "Do roka by měla být fakulta stabilizovaná," uvedla Dvořáková. Její komise se sešla s vedením právnické fakulty v Litomyšli a pak hned seznámila média s výsledky kontroly.

Prověrka potvrdila závažné chyby ve fungování fakulty. "Fakulta byla v takovém nepořádku, že bude těžké dokázat, že šlo o chybu jednotlivce," řekla Dvořáková třeba na adresu rychlostudentů.

Děkan Pospíšil si oddechl

Na právech se i nadále budou vzdělávat studenti v bakalářských a magisterských oborech. Současní studenti mohou zároveň dokončit doktorská studia.

"Uchazeči se bez obav mohou hlásit na právnickou fakultu, protože ta klíčová akreditace magisterského oboru je neomezena," řekl iDNES.cz děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil. Rozhodnutí komise ho uspokojilo. Především u rigorózních zkoušek (titul JUDr.) se totiž obával, že jim je komise odebere úplně.

"Je to pro nás úspěch, protože nám komise akreditace neodebrala, ale pouze postavila výkon, což je pro nás velmi důležité. Dopadlo to lépe, než jsem čekal," přiznal Pospíšil, který to bere jako důkaz, že nové vedení fakulty má důvěru komise.

Nápravu se Pospíšil chystá udělat během zimy a jara. Pak by akreditační komise mohla fakultě podle jeho názoru opět dovolit udělovat tituly JUDr. a Ph.D. "Kdyby nám akreditace odebrali, tak by mohlo trvat třeba pět let, než bychom je získali zpět," upozornil.

Fakulta neplnila řadu povinností, zjistila komise 

Podle akreditační komise na fakultě neexistovalo kolegium děkana, nekonaly se porady vedoucích kateder, vědecká rada se nescházela minimálně jednou za semestr, akademický senát neschvaloval výroční zprávy fakulty, neprůhledný byl i systém přijímacího řízení.

rektorská komise

Komise zřízená rektorem Západočeské univerzity už prověřila studium všech doktorandů (tituly Ph.D.)fakulty, u téměř čtvrtiny zjistila pochybení. Chystá se prověřit i absolventy magisterského studia. V lednu 2010 by mohla začít odebírat tituly. Jedním z největších kandidátů je bývalý proděkan práv Ivan Tomažič. - o kontrole čtěte zde 

Nefungovala ani kontrola při zapisování známek. "Pro akademické pracovníky je naprostým šokem, že známky do elektronického systému mohla zadávat studijní referentka, aniž by ověřovala, zda tyto zkoušky student vykonal a zda je o tom písemný zápis na na katedře.

Podle Dvořákové je běžné (a na ostatních fakultách Západočeské fakulty to tak funguje), že pokud chybí zápis v elektronickém systému, tak se vždy zjišťuje na katedře, zda student zkoušku vykonal.

"Studijní referentka na právech ale zadávala do systému známky jen na základě toho, že se podívala do indexu," upozornila Dvořáková.

Tato pochybení se dotýkají i dvou absolventů plzeňských práv - chomutovské primátorky Ivany Řápkové a starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Na fakultě chybí písemné záznamy o jejich studiu. - o studiu Ivany Řápkové čtěte zde a o studiu Milana Jančíka zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video