Závodníci na Karlově mostě

Závodníci na Karlově mostě - V Praze proběhl mezinárodní maraton. (11. 5. 2008) | foto: Jiří KoťátkoMF DNES

Prahou běželo pět tisíc maratonců

Centrum Prahy od nedělního rána až do odpoledne obsadili účastníci tradičního mezinárodního maratonu. Do ulic vyrazilo na pět tisíc profesionálních i rekreačních běžců. Závod omezil dopravu, řada linek městské hromadné dopravy jela po změněné trase.

"Uzavírek je hodně a řidiči musí sledovat aktuální značení. Přesto se neobáváme, že by maraton zkomplikoval Pražanům návrat po prodlouženém víkendu, protože většina uzavírek skončí kolem třetí hodiny. Takový postup je s pořadateli maratonu domluvený již několik let," vysvětlil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Pražský mezinárodní maraton

Jak upřesnili organizátoři, běžci v hlavním závodě se přihlásili ze 71 zemí. Mnohem víc ale bylo těch neprofesionálních.  

. Výsledky

Pražský maraton ovládli Keňané, vyhrál Mungara

"Snažíme se, aby se maratonu neúčastnili jen trénovaní běžci, ale všichni, kteří vyznávají aktivní styl života. Chceme, aby se návštěvníci bavili, a aby se do našich soutěží mohl zapojit úplně každý. Proto pořádáme i nesoutěžní běhy a doprovodné programy," řekla Věra Rohanová ze společnosti Prague International Marathon.

Pražský mezinárodní maraton

Součástí zábavního programu byl netradiční bar zavěšený na obrovském jeřábu, který ho zvedá do výšky 40 až 50 metrů. Výškové café nabízí stůl o rozměrech devět krát pět metrů, ke kterému se může posadit a zajistit bezpečnostními pásy 22 hostů.

Součástí doprovodného programu je také neoficiální pokus o zdolání rekordu v počtu lidí skákajících na sedmimílových botách.

V rámci maratonského víkendu se uskutečnila i dvoukilometrová procházka pro zdraví nebo rodinný maraton na čtyři kilometry.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video