Praha i Metly čelí rabování

  • 28
Do obce Metly, kterou téměř celou poničila úterní velká voda, dorazila už řada anonymních dárců potravin, šatstva i peněz. Zároveň se tam stále častěji objevují zlodějské bandy. Velká voda spláchla Metly ráno v půl páté, ale už o čtyři hodiny později se podél koryta potoka objevovali nenechavci a vybírali nábytek, věci i šaty. V Praze se případy rabování objevily tři, všichni pachatelé byli zadrženi, jeden dokonce odsouzen.

Metly: Brali vše, jako supi
"Brali vše, jako supi, chtěla jsem za nimi jít a vysmát se jim, jak jsou ubozí, ale neměla jsem sílu," řekla Jarmila Kondelíková, které velká voda strhla dva domy. Podle ní pak dopoledne rabovala parta v dalším velkém domě na návsi, odkud ji ale místní lidé vyhnali s klacky v rukou. Ve čtvrtek se ale ztratila elektronika z dalšího opuštěného domu.

Do obecního "polního skladu", kam vozí dobrovolní dárci svoji pomoc, si stále častěji chodí pro věci i lidé, kteří vůbec nejsou z Metel nebo ze sousední Předmiře, potvrdil starosta Karel Palivec.

Všechny příjezdové komunikace sice hlídá policie, ale vesnice je otevřená ze všech stran a lidé mohou přijít odkudkoliv.

Praha: všichni pachatelé zadrženi
Během katastrofálních záplav se v hlavním městě zatím objevily tři případy rabování. Premiér Vladimír Špidla v pátek s odvoláním na informace ministra spravedlnosti Pavla Rychetského novinářům řekl, že všichni pachatelé byli zadrženi.
"Jeden je odsouzen, jeden je ve vyšetřovací vazbě a třetí je obviněn," řekl bez dalších podrobností premiér. Dodal pouze, že ve zmíněných případech bylo využito zkrácené řízení. "Od zadržení k odsouzení uběhlo jen pár hodin," uvedl Špidla.

Cizinka, která byla ve středu chycena při pokusu o vloupání do evakuovaného objektu v Praze 2, byla dnes odsouzena ke čtyřem měsícům vězení s ostrahou a na pět let jí byl zakázán pobyt v České republice - více ZDE.

Děvětadvacetiletého muže, podezřelého z rabování, zadrželi policisté v pátek kolem 17. hodiny na Bubenském nábřeží v Praze 7. V jeho tašce našli věci pocházející pravděpodobně z evakuovaných bytů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video