Pražský primátor Pavel Bém si prohlíží protipovodňovou ochranu pražské Kampy | foto: ČTK

Praha bude na povodeň připravena za půl dne

  • 20
Protipovodňové cvičení dokázalo, že Praha může být na záplavy připravena za půl dne. Tak dlouho trvala cvičná výstavba ochranných hrází podél Vltavy, která skončila v sobotu ráno. Médiím to sdělil primátor Pavel Bém.

VŠE O PROTIPOVODŇOVÉM CVIČENÍ NAJDETE ZDE

Na 500 hasičů hasičů ve spolupráci s policií postavilo za dvanáct hodin pomocí 47 nákladních aut 2,5 kilometru hliníkových zábran, jejichž výška se pohybuje mezi 60 centimetry a čtyřmi metry. Limit byl přitom 36 hodin.

Měly by zadržet povodeň dosahující ode dna řeky 11 metrů.

Na stejné úrovni byla voda při katastrofálních záplavách v roce 2002, které město stály 26 miliard korun. Celková cena ochranných zařízení má být podle Béma minimálně desetkrát nižší.

Protipovodňové cvičení v ceně dvou milionů korun se v takovém rozsahu v Praze koná poprvé. Vyžádalo si řadu dopravních omezení, primátor je však se spoluprací občanů spokojen. "Nemuseli jsme odtáhnout jediné auto," uvedl. Několik lidí mu prý ale v noci volalo, aby si postěžovali na silniční uzavírky.

Kvůli cvičení však museli obyvatelé některých ulic, zejména v okolí Vltavy, přeparkovat své automobily. Mnozí si stěžovali na nedostatek informací.

Bém dodal, že dnešní akce je největším cvičením svého druhu v Evropě. Dnes vpodvečer začne demontáž protipovodňových stěn, v neděli v poledne má být cvičení ukončeno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video