Prezident připustil, že si ohledně radaru umí představit jak hlasování parlamentu, tak i referendum

Prezident připustil, že si ohledně radaru umí představit jak hlasování parlamentu, tak i referendum | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Pozor na populismus, píše Klaus o referendu k radaru

  • 1065
Prezident Václav Klaus odpověděl na otevřený dopis desítek osobností, které ho žádaly, aby podpořil referendum o stavbě amerického radaru v Česku. Jejich iniciativu označil jako legitimní, ovšem varoval před laciným populismem. Obává se, aby nešly stranou racionální argumenty.

Protiraketový radar

Prezidenta a oba šéfy parlamentních komor oslovilo otevřeným dopisem pětapadesát českých osobností, mezi nimiž jsou vědci, herci či režiséři. Prezidenta, Senát a Sněmovnu vyzvali, aby podpořili vypsání referenda o výstavbě amerického radaru. - více zde

Václav Klaus odpověděl, že jejich iniciativu přijímá jako příspěvek do užitečné celospolečenské diskuse. "Občany naší země toto téma oprávněně zajímá, a některé i znepokojuje. To je legitimní," píše prezident.

Chcete referendum, nebo NE radaru?
Připouští, že si umí představit jak schvalování výstavby radaru parlamentem, tak i všelidové hlasování. Obě varianty mají podle něj své plusy i minusy. Pokračuje však varováním před laciným populismem.

"Při známých pacifistických náladách u nás i v celé dnešní Evropě a při podceňování nově vznikajících bezpečnostních rizik je důvod k obavě, že by racionální argumenty mohly jít stranou," upozornil.

Hrozí tak podle něj, že by byl výsledek referenda předem téměř jasný. "Proto nevím, zda signatáři otevřeného dopisu žádají referendum, nebo žádají-li odpověď NE."

Prezident v závěru potvrdil, že jako hlava státu neuplatní právo veta a uzná většinové rozhodnutí, ať už se k němu dojde jakkoli.

Vlček s výzvou souhlasí, Sobotka je proti
Předseda Sněmovny Miloslav Vlček považuje iniciativu za podobnou tomu, co předkládá jeho mateřská ČSSD. "Je to v duchu toho, co chce sociální demokracie. Jako by to bylo přeformulované naše stanovisko," sdělil iDNES.cz. Dopis, který od umělců dostal, rozeslal poslancům.

Kolegům ho rozdal také šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Z jeho obsahu nesouhlasí s tvrzením o nedostatku informací ohledně výstavby radaru. Vláda podle něj k této věci přistupuje otevřeně a kdo chce, může získat i technické detaily.

Polemicky také reagoval na slova prezidenta, který si umí představit i všelidové hlasování. "S referendem nesouhlasím, v tom se s panem prezidentem rozcházíme," řekl iDNES.cz. "Měly by o tom rozhodovat obě komory parlamentu," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video