Ministerstvo dopravy plánuje zrychlit provoz na Hradubické silnici zatím jen mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem.

Ministerstvo dopravy plánuje zrychlit provoz na Hradubické silnici zatím jen mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Stodesítkou po Hradubické by se mohlo jet už na podzim, ale jen kousek

  • 48
Plán povolit řidičům rychlost 110 km/h na čtyřproudovém úseku takzvané Hradubické silnice I/37 stále žije. Dokonce už získal konkrétnější časové obrysy, ovšem také dosud nezmiňovaná omezení. Vyšší rychlost bude pravděpodobně v pilotním projektu dovolena jen na šesti kilometrech.

"Ve zkušebním provozu by šlo jen o úsek od Stéblové do Opatovic nad Labem, protože u Stéblové není mimoúrovňová křižovatka," vysvětlil šéf pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Správce páteřních komunikací přitom v květnu po letech budování otevřel poslední úsek, kterým dva pruhy v každém směru spojily Pardubice od Ohrazenic s velkou kruhovou křižovatkou u Opatovic. Za ní, směrem na Hradec Králové, se stále buduje.

Podle Veberových informací prošel záměr na zvýšení povolené rychlosti na jednom úseku poradou u ministra dopravy, možná ho bude muset projednat i vláda.

"Očekáváme, že z ministerstva v nejbližší době přijde na odbor dopravy krajského úřadu dopis, jak to uvést do provozu," dodal Vebr.

S mluvčím ministerstva dopravy Martinem Novákem se shodl v odhadu, že by řidiči mohli legálně víc šlápnout na plyn už letos na podzim.

"Bude to pilotní projekt, ke kterému využijeme stávající legislativy a dosavadního dopravního značení. Je ale možné, že kvůli povolení vyšší rychlosti na dalších podobných komunikacích bude nutné změnit zákon, což trvá delší dobu," upozornil Novák.

Podle Vebera se mezi Stéblovou a Opatovice ukáže, zda je jízda stodesítkou bez komplikací, nebo jsou potřeba nějaké úpravy. Ovšem řada řidičů tam jezdí i více než 110 km/h už dnes, široká hladká vozovka k tomu svádí.

Ministerstvo dopravy plánuje zrychlit provoz zatím jen mezi Stéblovou (červeně) a Opatovicemi nad Labem (žlutě).

Ministerstvo dopravy plánuje zrychlit provoz zatím jen mezi Stéblovou (červeně) a Opatovicemi nad Labem (žlutě).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video