Opuštěný statek Úpor nedaleko Mělníka. (16. srpna 2002)

Opuštěný statek Úpor nedaleko Mělníka. (16. srpna 2002) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Den před povodněmi z roku 2002: Špidlova nudná řeč a propadlá silnice

  • 93
Pro poslance, kteří tehdy seděli ve Sněmovně, to byly neskutečně nudné dvě hodiny. Vladimír Špidla 6. srpna před deseti lety monotónním hlasem předčítal programové prohlášení své vlády. Připomeňte si, co se dělo den před ničivými povodněmi v roce 2002.

Meteorologové možná tehdy už něco tušili. Tedy to, že asi bude pršet, ale jistí si evidentně nebyli. Ještě na začátku srpna 2002 totiž vydali předpověď, že celý měsíc bude krásně. Z dnešního pohledu to zní jako špatný vtip.

Titulní strana MF DNES ze 7. srpna 2002

V novinách (konkrétně v MF DNES) ze 7. srpna, které zachytily události předchozího dne, nebyla o blížícím se dramatu jediná zmínka. Kvůli dešti se sice propadla silnice v pražské čtvrti Kyje, jinak to však na pohromu nevypadalo. A dramaticky nezněla ani tehdejší předpověď. Mělo být něco přes 20 stupňů a déšť. O tom, že to bude vydatný déšť, ale nic.

Úvodní článek MF DNES se tak věnoval tomu, že stát vydal v roce 2001 na neexistující úředníky navíc asi miliardu korun. Deník také část první strany věnoval nudnému proslovu tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly.

Komentář si na Špidlovu adresu neodpustil třeba Václav Klaus, tehdy šéf ODS. "Vladimír Špidla ukázal, že je člověk, který dokáže dvě hodiny poslouchat sám sebe," citovala MF DNES Klause. Na iDNES.cz Klaus označil Špidlu za arogantního zločince (více zde).

MF DNES zaznamenala otřesy v Dole Lazy na Karvinsku, při nichž zahynul třiatřicetiletý horník a dalších osmadvacet bylo zraněno. Ekonomická rubrika zase hlásala, že Telecom zamíchá cenou internetu a Dánové budou po dvaceti letech pít pivo z plechovky.

A na iDNES.cz se objevila zpráva o neopatrném řemeslníkovi, který špatně zapojil přípojku plynu a následná exploze poničila několik bytů (detaily zde).

První zprávy o tom, že se na Česko žene povodeň nebývalých rozměrů, se začaly objevovat až v dalších dnech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video