Poučení pro účastníky besed

Poučení pro účastníky besed aneb Občane ptej se na co chceš. Ale nečekej až ti dají slovo.
Beseda , neboli výměna názorů na dané téma. Tak hovoří definice , jež pochází z mé hlavy neb nemohu najíti publikaci ve které bych našel jinou – fundovanější.

Jak je napsáno v předchozím souvětí je smyslem besedy, výměna názorů. A tak v domnění, že k tomuto dojde, jsem vyrazil na hrad Helfštýn. Zde probíhal v sobotu 16.září den pro Evropu. Tato dozajista prospěšná akce byla pojata velkoryse, pokud se zaměřím na množství materiálů jež bylo možno zdarma odebrat ve stánku Evropské unie a dalších státních či nestátních sdruženích.

Jedním z bodů celého dne bylo diskusní fórum s představiteli státní správy.

Počkal jsem si tedy na tuto část, jež měla určený čas a prostor v kovárně na druhém nádvoří. Zde byli přítomni : 6 ks diváků a stejný počet přednášejících. Průběh setkání byl dle mého pohledu následující. Představení všech v ryze neformálním duchu. Následuje téměř přesná citace: “ Jsem rád, že se nám vyrovnal počet posluchačů a přednášejících. Nyní vám představím všechny přednášející, a to bez titulů před a za, neb kvůli titulům jste nepřišli.” Dále jsme byli upozorněni na možnost dotazů. Až potud všechna čest a klobouk dolů. Další průběh byl však poněkud zarážející.

A v tomto okamžiku Vás seznámím s obsazením a rolemi.

Přednášející :Pan Bursík, paní senátorka Seitlová a náměstek ministra ochrany přírody. Omlouvám se za neznalost jména.

Posluchači a potenciální tazatelé: šest kusů bezejmenných voličů a má maličkost.

Nyní končí všeobecné informace a začíná sekce mých subjektivních dojmů.

Vyslechnout příspěvky nebylo problémem neb byli k věci. Zádrhel ovšem přišel , když se celá besídka začala chýlit ke konci a padla první otázka. “ V čem je největší problém z pohledu Evropské unie?” Tato otázka byla zodpovězena takto: “ Je celkem sedm žádostí o přechodné období v oblasti životního prostředí ze strany ministerstva životního prostředí.” Vyjmenovány však byli pouze tři. No nic tak jedeme dále.

Další dvě otázky byli převálcovány polovičatými odpověďmi a k dalším otázkám jsme se bohužel nedostali , ačkoliv se o toto očividně snažil jistý pán ve druhé řadě.

Nemohli jej přehlédnout ? NE ! Byl tam sám a jeho řada , ač druhá byla vlastně první obsazená.

Byl vcelku umně ignorován moderátorem besedy a s poukazem na vypršení hodinového limitu bylo toto forum rozpuštěno. A tak opět upozorňuji. Voliči nedej šanci jakémukoliv zastupiteli začít besedu jeho věcmi. Okamžitě přejdi ke svým věcem a nedej mu čas.

Protože není mnoho šancí jak je věci své řící a obhájit z očí do očí. A pokud si je necháte na konec tak se k nim pravděpodobně nedostanete. Nebo si nechejte slíbit počet otázek , který bude po všem tom JEJICH zodpovězen.

Chtěným diskusím zdar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video