Potíže s dýcháním fakíra z truhly nevyhnaly

  • 5
Fakír Ben Ghan, občanským jménem Zdeněk Zahrádka, měl při překonávání světového rekordu potíže s dýcháním. Do Guinessovy knihy rekordů se chce probojovat zavřený v dřevěné bedně, která je zahrabána v zemi. Takto je v Jaroměři "pohřben" od pondělí.

FOTOGALERIE

Ben Ghan měl potíže s dýcháním ve středu ráno. "Zřejmě kvůli nahromadění oxidu uhličitého v truhle, která byla se světem spojena jednou větrací trubicí, řekl velmistr Magické lóže Michala Siloráda Patrčky Karel Kašpar.

"Museli jsme část dřevěné bedny vyhrabat a do víka jsme vyvrtali další zhruba deseticentimetrový otvor a umístili do něj druhou trubici, která by měla zajistit dostatečný odvod oxidu uhličitého," uvedl Kašpar.

Dalším otvorem se také v truhle snížila teplota z původních 30 stupňů Celsia na zhruba 22 stupňů. To by podle spolupracovníků Ben Ghana mohlo zvýšit šanci na rekord.

Fakír plánuje, že v truhle pod zemí vydrží bez jídla a pití až do čtvrtka 24. června. - více zde
 
Zdravotní stav padesátiletého fakíra neustále sleduje lékař a zdravotní sestra. "Skoro nemluví, je v jakémsi klidovém režimu. Oznámil jen potíže s dýcháním, ale poté co se to vyřešilo, pokračuje dál ve svém pokusu o rekord," řekl Kašpar.

Fakír Zdeněk Zahrádka, který se na deset dní nechal pohřbít, se na deset dní loučí s okolím. Chce vytvořit nový světový rekord. (14. června 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video