Znepokojení obyvatelé Lišova nechali na začátku města instalovat billboard

Znepokojení obyvatelé Lišova nechali na začátku města instalovat billboard upozorňující na nebezpečnou silnici.

V jihočeském Lišově protestují proti silnici: Nenecháme se zabíjet

  • 13
Obyvatelům Lišova došla trpělivost s dopravní situací. Městem totiž prochází hlavní českobudějovická výpadovka na Třeboň,která si za posledních deset let vyžádala pět životů. Lidé se proto sešli na protestním shromáždění u zdejší benzinky. Pokud nezačne v brzké době stavba obchvatu, jsou Lišovští odhodláni silnici zablokovat.

Bezpečnější přechody a měřiče rychlosti, na které dostalo město Lišov dotaci ve výši jednoho milionu korun, k větší bezpečnosti nepřispívají. Pokud se urychleně nezačne stavět obchvat, lidé budou silnici blokovat.

"Tento týden rozjedeme petici. Začátkem ledna bychom chtěli uspořádat veřejné jednání a pozvat zástupce kraje, Ředitelství silnic a dálnic i zástupce z ministerstva dopravy. Pokud se nedohodne postup řešení obchvatu, přistoupíme k radikálním řešením a třeba si na tu silnici lehneme, i když nám bylo naznačeno, že je to trestný čin. Přesto v tom vytrváme," uvedl Luboš Cahák z Občanské iniciativy občanů města Lišova.

"Tady přejít silnici, to je o život. Páni seshora to neví, protože tady nežijí, ale ať si to přijedou vyzkoušet, pak určitě změní názor. K případné blokádě silnice se rozhodně připojím," sdělil Jaroslav Nováček.

Obchvat kolem Lišova se podle starosty Jiřího Švece plánuje už desítky let. Dokonce na něj stát vyčlenil peníze. Teď se ale ukazuje, že se téměř jedna miliarda korun zřejmě propadla do země. Nikdo ji nemá, nikdo neví, kde je nebo jestli se použila na něco jiného.

Příští rok má ŘSD peníze jen na přípravu stavby

"Pokud vím, tak obchvat by měl stát asi 800 milionů korun. Jsou to peníze, které stát vyčlenil na realizaci tohoto obchvatu. Hospodařit s nimi má Ředitelství silnic a dálnic. Bohužel se u nás ale ministr dopravy mění dost často, a opravdu nevím, kde peníze jsou," uvedl starosta Lišova Jiří Švec.

Jenže ministerstvo dopravy říká, že taková částka na realizaci obchvatu vyčleněna není. "Pro rok 2012 je v rozpočtu vyčleněna částka 10,5 milionu korun na pokračování investorské přípravy obchvatu Lišova," sdělil mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiaš.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že příprava obchvatu probíhá. "Konečný termín, kdy se bude realizovat stavba se říci nedá, ale v současné době proběhla jednání s majiteli pozemků a ty máme vyřešené. Všechno ale bude záviset na uvolňování peněz z fondu dopravní infrastruktury," řekl David Hlaváč z Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice.

Lišov u Českých Budějovic

Lišov u Českých Budějovic

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video